Aftonbladet bevisar att friskolorna minskar segregationen!

Lagom till skolstart har aftonbladet en toppnyhet, nämligen att barnen till 6 av landets 22 ministrar går på friskola. Inte vilken friskola som helst, utan det är tydligen ”elitskolor”. Artikeln är skrattretande och journalisterna Jill Sjölund och Mattias Sanberg gör bort sig ganska rejält. Dom försöker framställa det som att elever inte har samma möjligheter att välja mellan skolorna, utan försöker framställa det som att höginkomsttagare enbart har möjlighet att välja skola. Vi kan ta Lars Lejonborgs son som ett exempel. Han studerar på Engelska Skolan Norr vid Norrtull i Stockholm. Hur vet jag detta? Jo för att jag pluggade på Engelska skolan Norr och gick ut nian under våren 2004. Jag kan berätta om denna ”elitskola”. Det är en skola för elever som går i årskurs 1-9. Fritids och kindergarden finns.

Eleverna i skolan kommer inte från ett koncentrerat område i länet, utan det är en mix mellan elever som bor i Rinkeby, Botkyrka, Danderyd och Lidingö (för att nämna några exempel). Tror inte heller att det krävs en ekonom för att klura ut att föräldrarna inte tjänar lika mycket. Tittar man på vart eleverna fortsätter sin gymnasiala utbildning så är det många som söker sig till gymnasieskolor i innerstaden. Många av mina vänner och många bekanta har pluggat/pluggar på Kungsholmen, Östra Real, Norra Real och Viktor Rydberg (för att nämna några exempel igen).

Aftonbladet har alltså försökt måla upp en bild av att friskolorna ökar segregationen men i själva verket bevisar tidningen att friskolorna minskar segregationen. Elever med olika nationaliteter och ekonomiska förutsättningar får gå i ”elitskolor” och dessutom får dom en möjlighet att plugga på innerstadens gymnasieskolor.

Jag tror att jag stannar där, för annars kommer jag nog Jill Sjölund och Mattias Sandbergs trovärdighet som grävande journalister vara lika med noll.

 

Läs Aftonbladet.

”Gosh, they are stupid”

// Edvin

Twingly, Intressant, Politik, Skola, Moderaterna och Alliansen.

Annonser

4 reaktioner på ”Aftonbladet bevisar att friskolorna minskar segregationen!

  1. Du verkar ha läst artikeln ganska selektivt, eftersom du bara tar upp delen där de berättar vilka skolor ministrarnas barn går i. Det är ju typisk Aftonbladet-journalistik och har ju inget större bevisvärde.

    Däremot tar ju artikeln upp det rådande forskningsläget, som tydligt visar att friskolor ökar segregationen och cementerar klassklyftor. Det gäller även om du nu har haft positiva erfarenheter. Det beror helt enkelt troligen på att högutbildade föräldrar är mer engagerade i sina barns utbildning och bättre informerade, vilket gör det troligare att de väljer en skola åt sina barn.

    För övrigt skulle man ju kunna ifrågasätta hela idén med att olika barn ska få olika bra utbildning, men det är en annan sak.

  2. Kul med inifrån-historier om dessa hemska segregerade elit-elevs-fabriker. Artikelförfattarna gör verkligen bort sig. Snacka om att man snöat in på ”alla ska vara lika”-tråden fullständigt. Att man sedan missat de faktum du beskriver, soma tt ALLA kan gå i dessa skolor, är nog inte lika intressant att ta med, upprör inte så många, och ger inte lika tung politisk poäng. Fakta vore liksom i vägen för budskapet…

  3. Roligt att du ser den artikeln som grävande journalistik. Journalisterna har säkert bara fått det utlagt av en nyhetschef med en klar vinkel och haft en eller max två dagar på sig. Och det är ännu roligare att dina subjektiva upplevelser skulle utgöra ett större bevisvärde än forskningen. Visst, alla kan gå där. Men vilka är det som gör det aktiva valet? Uppenbarligen inte alla. Gosh, you are stupid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s