Om ni vill rädda byggbranchen – Inför marknadshyror!

 Det har varit väldigt mycket fokus på byggbranchen och alternativen lite luddiga. Lite bidrag hit från ena hållet och lite skattesänkningar dit från andra hållet. Men frågan är ifall dessa återgärder kommer skapa bättre förutsättningar för byggbranchen att klara sig under förändringarna i ekonomin.

Jag tror att byggbranchen kommer klara sig ganska bra men det kommer naturligtvis att vara tufft under en period framöver, med tanke på att vi är mitt under en finanskris. Men. Ifall alliansen eller oppositionen vill göra byggbranchen en stor tjänst så borde man presentera ett förslag om att införa marknadshyror i Sverige och därmed lämna en bostadspolitik som, mer eller mindre, har varit sig lik sedan slutet på andra världskriget. (Dock har det skett två positiva förändringar av bostadspolitiken under mandatperioden. Den första är att alliansen avskaffade stopplagen och den andra är att ägarlägenheter kommer införas under 2009).

Införandet av marknadshyror kommer att leda till att allt färre står i diverse bostadsköer runtom i storstäderna, eftersom att det skulle gynna byggföretagen att bygga ännu fler bostäder. Dessutom skulle det öka rörligheten på arbetsmarknaden, eftersom att fler skulle få en möjlighet att flytta till orter där det finns jobb.

Införandet av marknadshyror i Sverige skulle således vara som att slå två flugor i en smäll.

Läs SvD Ledarbloggen – Både vin och vatten.

Läs DN – Rot-avdraget börjar gälla på måndag.

”But the question is”

// Edvin

Twingly, Intressant och Politik.

Annonser

7 reaktioner på ”Om ni vill rädda byggbranchen – Inför marknadshyror!

 1. Två flugor i en smäll blir ju bara en mosad blöt hög av insekter som gått hädan. Samma sak önskar jag ditt förslag.

 2. Jättebra inlägg! Intressant innehåll, forstätt så Edvin 🙂

  /Soha

 3. Bra början på ett intressant debattämne, Jag tycker självklart regering satsar fel Pigavdrag och rotavdrag är nära nog helt fel satsning. Det gynnar inte de som är i behov av stöd utan gynnar de som har största möjlighet ekonomiskt få stöd för t.ex. ombyggnad städning.

  Problemet idag är hos de unga, Unga saknar dels jobb dels bostad och det är så illa så de kan få jobb men ingen bostad och tvingas därmed avstå även jobbet.

  Jag anser man skulle satsat miljarder på bostadsbyggande riktat till bostäder främst för unga.
  Hyresrätter självklart, ägare kommunerna.
  Sedan skulle man inrättat en bo9stadsförmedling i samklang med arbetsförmedling så jobb och bostad kan kallibreras ihop.
  En person som får jobb men inte bostad ska därmed inte kunna avstängas från a-kassa om jobbet inte kan tas på grund av bostad ej är fixat. Bostadsförmedlingen som i samklang med arbetsförmedling ska vara skyldig fixa bostad.

  Edvin skribver inför marknadshyror, marknadshyror finns redan marknadspriser på bostad finns redan också.
  Jag anser både bostadsrätter och hyresrätter ska finnas.
  Det är omöjligt för unga att börja köpa bostad om dessa inte har fasta säkra jobb utan yvingas flaxa hoit och dit i landet för jobb.
  Därför måste hyresrätter finnas.
  Gärna att de handhas av kommuner.
  Att enbart ha marknad på allt är inte bra, alternativ måste finnas.Marknadsekonmi har många fördelar, men det finns undantag.
  Bostad ska dessutom vara en mänsklig rättighet.
  Att det finns hemlösa i Sverige är en stor skandal och politiker oavsett partifärg är lika kålsupare hela bunten gällande det ansvaret. Det borde i detta läge omedelbart fixas.

 4. Bertil: Du lyfter upp en massa intressanta synpunkter och jag tycker också att regeringen kan göra mer för ungdomar. Dock är det viktigt att i nuläget inte tömma ladorna, annars hamnar man i en situation där möjligheterna är färre för att komma med ytterligare tillägg. Ett exempel som jag har nämnt är att arbetsmarknadens parter kan göra mycket, i deras förhandlingar om ett nytt huvudavtal. Dessutom kommer inte införandet av marknadshyror leda till att hyresrätterna försvinner, tvärtom kommer det leda till att andelen hyresrätter på bostadsmarknaden kommer öka.

 5. Nej marknadshyror är för mig ett begrep står för dyrt boende . Nej vi ska hålla hyrorna på en låg nivå . Visst dom underhållas frågan är ju hela tiden vilken standard man måste ha . De är ju helt klart med marknadshyror då går hyrorna upp vilken nivå stannar dom på ingen som vet men ensak köerna lär försvinna, människor lär inte kunna bo kvar punkt . Jag tycker de är förfärligt när man ser bilder från våra förstäder fullständigt nedklottrade o söndersprakade våra surt betalade miljon program de är själva den att de inte finns någon som
  kan komma med förslag hur vi stoppar denna förslumning sedan kräver man renovering mer stålar sedan vet jag inte om ni såg inslaget från malmö om den utlänska familjen som bodde i en 3 eller 4 vet inte vad men dom var 9 stycken de badrumet får inte torka ut mellan
  ducharna dom är inte byggda för att vara badhus .sedan för många personer som bordär bristfällig rengörning och ohyran kommer som ett
  brev på posten utom nya posten då kommer de inte alls men de är en annan historia Vad skall man göra finns säkert fler fall i vårt land .
  I malmö fallet så är det hyresgästen som har fallerat . mer pengar och endel folk bryr sig inte detta är ett av våra stora problem .

 6. Edvin tack för ditt svar på mitt inlägg.
  Jag tror det är nu man ska satsa på bostadsbyggande,
  arbetskraften är billigare när marknadens behov minskar.
  Dessutom om bostäder byggs nu så blir effekten med tillsatta jobb effektiv om unga snabbt kan få bostad.Detta när konjukturen vänder upp igen.

  Det är därför jag vill bostäder ska riktas till unga. Inte som man bygger för närvarnade. Nu bygger man för fyrti, femtitalister som bott, bor i villa och när de säljer så har de stora summor som nafsas åt av byggherrar i privata lägenhetsbyggen.
  EX: Jag kan nämna när våran bostadrätt bygdes var insatsen 3.500 kr.detta år -70 De nybyggen som nu står färdiga där är en likvärdig som våran insatsen på ca: 1,8 miljoner. d.v.s 500ggr uppgång. vasrken materiel eller arbetskraftskostnad har ökat så mycket det har ökat högst 10-15 ggr.
  Detta visar att marknadens sätt att tillgå folk bostäder har blivit fel.
  Man bygger inte efter behov utan efter den plånbok som är tjockast.

  Detta kan aldrig ungdomar tävla med.eller inte ungdomar generellt och de med sämst ekonomi utbildning förmåga o.s.v Så kan ett liv med hemlöshet bli en skrämmande verklihghet

  I Stockholm där är situationen absurd, Och det märkligaste är att alliansen gynnar rika fastighetsägare med oerhört human fastighetsskatt.

  Samtidigt så söker 230 000 efter bostad i Stockholm,
  http://www.bostad.stockholm.se/Om-bostadskon/Statistik/Kostatistik/

  Förmodligen skulle fler söka om man visste att det löntes.
  Det är ju inte konstigt att priserna för de bostäder som finns i Stockholm skenar iväg.
  Att det sedan finns lediga jobb har definitivt med en illa skött bostadspolitik att göra.
  Där skyller jag på alla partier, ingen har verkat bry sig speciellt mycket.

  Jag anser de jobb som går flytta ut ska flyttas,
  det kan vara statliga jobb först och främst. Men man kunde även ge nån slags fördel för privata företag om de flyttar till annan ort eller t.o.m landsbygd.

  Jag är mycket upprörd över hur illa bostadssituationen är för unga. Det hämmar tillväxt, man kan säga man gör enorma hårda krav för att upprätthålla jobblinjen, men regering eller regeringar gör lite ocjh ingenting för att stödja jobblinjen genom en väl fungerande bostadspolitik.
  Alltså borde hårdare krav mot sittande regim ställas gällande bostad.

  Jag har tidigare lagt förslag vilket jag även lämnat till
  riksdag regering.
  Detta om att man borde kunna hyra flyttbar bostad. d.v.s du hyr en lägenhet gärna ägd av kommunen , De ska därmed sammarbeta med andra kommuner om en som hyr förlorar jobb men får annat jobb på annan ort lämpligen stad.Då ska i.o.m du hyrt en flyttbar bostad ditt lösöre flyttas och lämplig bostad på annan ort finns tillgänglig säg inom 14 dar.

  Det är åt helskotta att folk inte ska kunna söka jobb eller ta jobb bara för att bostad är en orimlighet. Där anser jag staten har fullt ansvar. Det går bygga billiga lägenheter med god standard.
  Det är idag ockerpriser på bostäder som nybyggs.
  Fler ideér välkomnas.
  Unga är framtiden. men de äldre stoppar idag ungas möjligheter.

 7. Tror att du – om du inte redan gjort det – skulle finna det intressant att läsa antologin Vinst, utgiven av Ersta diakoni och Verbum Förlag. Författare med olika bakgrunder och åsikter diskuterar begreppet vinst: Finns det en skillnad mellan vinstintresse och girighet, vinst som drivkraft, skälig eller rättfärdig vinst, vinst och etik, övervinster, vinst som vägen ut ur fattigdom, vinst i vården, vinst i ett historiskt perspektiv, vinst på kort sikt eller för långsiktig utveckling, vinst som mål eller medel…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s