What a load of bulleschnitzel!

Innan jag går vidare:

Totalt ger vår politik över 100 000 fler jobb, praktik eller utbildningsplatser jämfört med regeringens passiva politik

 – Mona Sahlin och Thomas Östros.

I debattartikeln föreslår Socialdemokraterna 50000 utbildningsplatser. Antalet praktikplatser är fortfarande okänt. Så antalet jobb som Socialdemokraterna ”lovar” är färre än 50000 stycken. Well, let us get on with this show!

Nu har Socialdemokraterna presenterat sin skuggbudget och jag måste säga att den är balanserad. Först en beskrivning av läget och hur allt var frid och fröjd innan maktskiftet 2006, sedan lite bashing mot alliansen för att sedan avsluta det hela med egna förslag. Det enda konkreta besked som vi får från Mona Sahlin och Thomas Östros är att Socialdemokraterna vill höja den statliga skatten. Fast en sådan skattehöjning är en droppe i havet i statskassan. Dom riktigt stora pengarna finns hos landets låg- och medelinkomsttagare.

Nu tänkte jag ta tillfället i akt och kommentera bashandet mot Alliansen:

Borgerligheten tog över en stark ekonomi med stora överskott som hade byggts upp under 12 år med en ansvarsfull ekonomisk politik. Men i stället för att investera i jobben så tog man bort tre av fyra utbildningsplatser för arbetslösa, 500 000 löntagare trängdes ut ur a-kassan och de som stod längst ifrån arbetsmarknaden övergavs. De stora överskott som regeringen fick till skänks slösades bort på skattesänkningar framför allt till dem med höga inkomster.

Sant. Men kollar man på utvecklingen mellan 2006-2008, så steg statens överskott från 18,4 mrd till 135 mrd kronor och under samma tid fick svenska folket behålla mer av sina pengar. Hur förklarar Socialdemokraterna det? Mona Sahlin och Thomas Östros hävdar att dom stora överskotten har ”slösats” på samtliga skattesänkningar. Det går inte ihop. I samma veva sjönk statsskulden från 1270 mrd till 1118,9 mrd kronor. Anledningen var att Alliansregeringen sålde flertalet statliga bolag och betalade av statsskulden. Socialdemokraterna motsatte sig samtliga försäljningar. Dessutom fick omkring 180000 människor ett jobb mellan 2006-2008, innan helvetet brakade lös på finansmarknaderna. Vår ekonomi är konjunkturkänslig och det har haft en effekt på statens finanser och dessutom har pengarna använts till att dämpa effekten av lågkonjunkturen. BTW, undrar vad landets låg- och medelinkomsttagare tycker om att bli stämplade som höginkomsttagare.

 

Förklaringen till att Sverige halkar efter är att konsumtionstillväxten har vikit betydligt mer än i andra länder. Att konsumtionen minskar i Sverige beror på att människor i Sverige har reagerat starkare till följd av krisen än vad man har gjort i andra länder. Det har flera förklaringar. En är att trygghetsförsäkringarna har försämrats och att de nu är sämre än i många andra EU-länder. Många människor upplever en växande otrygghet och konsumerar således en mindre del av sina inkomster.

Jo, att konsumtionen har minskat har många förklaringar. Det skulle vara intressant att se en lista över dessa ”många andra EU-länder”, som Mona Sahlin och Thomas Östros refererar till. För jag antar att det är fler än 10 stycken? För tittar man på hur det faktiskt är i Sverige så har vi fortfarande ett av världens generösaste trygghetssystem.

 

En annan förklaring till att Sverige halkar efter är den passiva finanspolitiken. Den budget som presenterades för två veckor sedan var kliniskt ren på investeringar i jobben. En av de få ”satsningar” som fanns var att svenska staten behöver låna ytterligare tio miljarder kronor enbart för att täcka kostnaderna för den ökade arbetslösheten de senaste månaderna.

Jag vet inte om Mona Sahlin och Thomas Östros vet om detta men vårbudgeten är inte en ”ny” budget utan är ett tillägg i den nuvarande budgeten, så den är inte ”klinisk” ren på investeringar. Dessutom antar jag att dom inte vågar titta på den här bilden. För bilden visar att det faktiskt händer saker och ting.

 

Nu krävs en ansvarsfull ekonomisk politik. För oss är överskottsmålet tillsammans med utgiftstaket styråran i finanspolitiken. Det var överskottsmålet som möjliggjorde stora avbetalningar på den offentliga skulden och lade grunden för en stark utveckling. Vårt budskap är tydligt: Sverige ska tillbaka till överskott. Det är endast genom att föra en politik för överskott i högkonjunktur som vi i dåliga tider med trovärdighet kan investera i jobben.

Det är positivt att Socialdemokraterna värnar om överskottsmålet. Men hur var det senast Socialdemokraterna styrde? Mellan 2000 och 2005 sjönk Sveriges statsskuld från 1279,9 mrd till 1270 mrd kronor och under samma veva minskade statens överskott från 101,0 mrd till 18,4 mrd kronor så det var inga ”stora avbetalningar” på statsskulden. Som jag skrev tidigare sjönk statsskulden från 1270 mrd till 1118,9 mrd kronor mellan 2006 och 2008. Anledningarna var dom stora överskotten i statens budget men också för att att Alliansregeringen sålde en del statliga företag. Alla vet att Mona Sahlin och Thomas Östros inte gillade försäljningarna av dessa statliga bolag. Dessutom har ju Socialdemokraterna slängt ut pressmeddelanden varje dag med nya paket, utan att komma med en finansiering. Så, nja. Socialdemokraterna värnar inte om överskottsmålen i praktiken.

Nu när jag är klar med att ha kommenterat Socialdemokraternas bashing av Alliansens politik. Det ska bli ett nöje att läsa igenom Socialdemokraternas budgetmotion, när den blir offentlig. Det ska bli ett nöje att läsa hur dom vill finansiera återställarna, samtliga paket och förslagen i debattartikeln. Om Socialdemokraterna vill finansiera samtliga återställare, paket och förslag i debattartikeln så måste dom bland annat föreslå en skattehöjning på omkring 100 mrd kronor med plusmeny! Om dom inte vill höja skatten med 100 mrd kronor, då antar jag att dom antingen kommer minska flertalet av statens utgifter eller medvetet vilja öka budgetunderskottet.

MEN DET KOMMER ÄVEN BLI LIKA INTRESSANT ATT LÄSA IGENOM VÄNSTERPARTIETS OCH MILJÖPARTIETS BUDGETMOTIONER.

Läs DN Debatt – Vi lovar 100 000 fler jobb och praktikplatser.

Läs SvD –  Jobben viktigast i S-vårbudget.

”And now im going to bed”

// Edvin

Twingly och Intressant.

Annonser

En reaktion på ”What a load of bulleschnitzel!

  1. Skattesänkningar ger inga fler money i plånboken för låg och medelinkomstagaren (dvs lönearbetare och småföretagare). Varför, tror du att jag som arbetsgivare/beställare skall betala mer än vad jag behöver för att anställa någon? Sånker regeringen skatten, ja då sänker jag med tiden löneandelen av min budget..(ja, det är faktiskt en konkurrensfördel på marknaden).
    Låg och medelinkomstatagaren är på väg att förlora både arbete, lön och välfärd som en konsekvens av Reinfeldts utopiska liberalism(som kokats fram på ”magkänsla” och som snarare förlitar sig på från teorin än på empiri och de vetenskaper som studerar miljö och människa). Vi har en statsminister som inte har förmågan att se individen som en människa av kött och blod. Individen blir en beräkning betecknad ”arbetselement”.
    Världen står nu inför enorma framtidsmöjligheter. Den självreglerande marknaden behöver minst trettiofemtusen mjiljarder (35 000 000 000 000 kr!) för att överleva. Följdfrågan bör ju då rimligen bli..ska vi nu förvara ett system som slösat bort våra pensioner och våra skattepengar el. ska vi framåt och söka lite gladare färger att måla med?
    Du vill rätt (dvs ett gott liv för alla..eller?),din ansträngning riktar sig dock fel, enligt mig. dina slutsatser är förenklade och jag tycker verkligen att du i.a.f kunde försöka att se att det finns ett samband mellan natur(vår miljö), individ(människan) och samhälle(där jag som individ bor), (ja. jag vet. i den nyliberala trosläran betyder individ = arbetselement Natur = råvaror och samhälle har raderats ur ordboken(dvs individer befinner sig inte i en social position – han/hon kan göra bra el. dåliga val t.ex bli alkis el. bli rik). Jag förstår om du efter att ha läst detta instinktivt kommer att drabbas av en vilja gå till attack. JAg ber dig därför att sätta dig ned en lille smule och tänka efter. Förklara för mig hur du tänker dig att förhållandet mellan natur, individ och samhälle ser ut? Är människan en komplex varelse som befinner sig i ett sammanhang el. flyter hon runt i rymeden allena? ÄR det värt att satsa 35 000 000 000 000 på att rädda den självreglerande marknaden? Jag ställer frågor därför att jag söker efter svar .Mina intentioner är m.a.o ärliga. Jag föröker verkligen hitta logiken i alliansen politik. Men kan inte dra någon annan slutsats än att den reelt offrar en hel del folk…
    Vad säger du?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s