Inga undantag – Avskaffa TOR helt och hållet!

Arbetsmarknaden har förändrats sedan Socialdemokraterna politiserade stora delar av den svenska modellen under 60 och 70-talet. Olof Palme och Socialdemokraterna slaktade den svenska modellen på arbetsmarknaden. Den finns inte längre. Det enda symboliska som finns kvar är lönesättningen, resten har mer eller mindre hamnat på riksdagens bord.

Hursomhaver så är det positivt att Centerpartiet vill förändra regleringarna kring den svenska arbetsmarknaden. Regleringarna kring den svenska arbetsmarknaden har skapat en hög mur runt arbetsmarknaden och gynnar enbart dom som har båda fötterna inne. Något jag inte förstår är varför Moderaterna har låst fast sig vid att LAS är något positivt. Visst, jag förstår att det är en trianguleringsfråga men om målet är ”full sysselsättning” och partiet vill att fler ska kunna stå på egna ben så vore det hälsosamt ifall man vågar ändra inställning. Tur att det finns en opinion inom Moderaterna som vill att partitoppen ändrar inställning.

Även om Centerpartiet är det enda partiet i riksdagen som föreslår ändringar av bland annat LAS så måste jag säga att det är ett halvt steg framåt i frågan om tur- och ordningsreglerna. Istället för att öka undantagen så bör Centerpartiet föreslå att avskaffa tur- och ordningsreglerna fullt ut. Det skulle gynna dom som står längst bort från arbetsmarknaden.

Läs SvD – C vill ha flexiblare anställning.

In other news; Så bör ni läsa två intressanta nyheter från Svenskt Näringsliv. Det handlar om LAS och vilka effekter det har på människor och arbetsmarknaden.

Läs – Fast på jobbet – då ökar sjukskrivningarna.

Läs – Trots kris skapas många jobb i Danmark.

”Point made”

// Edvin

Twingly och Intressant.

Annonser

3 reaktioner på ”Inga undantag – Avskaffa TOR helt och hållet!

 1. Det är enkelt varför moderaterna vill ha kvar LAS, precis som du menar så bidrar den till att folk hamnar utanför arbetsmarknaden och att det är svårare att komma in. Det ger arbetsgivarna mer makt. Inte allt som låter positivt för arbetarna är just positivt för de.

  • Jag håller med dig om att LAS skapar problem för dom som står utanför arbetsmarknaden. Dock håller jag inte med om att Moderaterna gillar LAS för att man vill ge arbetsgivarna mer makt utan för att man, enligt Sven Otto Littorin, gillar modellen och tycker att den har bidragit till ett lugn på arbetsmarknaden.

 2. LAs är precis tvärtom som du tror Edvin. För det första så har högerregimer ingen kunskap om hur LAS funkar det har facken.
  Om man tar bort LAS så eftersträvar en företagare en elitarbetarstam.
  De som då står längst bort från arbetsmarknaden är därmed inte välkomna för anställning.
  Dessa blir billig arbetskraft för kommuner stat.
  Lön blir socialbidraslön.
  man kallar det att de som är arbetslösa ska utföra motprestation inte att de ska få en lön att leva på för ett utfört arbete.

  LAS idag brukas inte fullt ut. Arbetsgivare får göra undantag och ofta så väljer arbetsgivaren ändå viulka den behöver.
  Det är bara om folk ansens klara jobb som finns då gäller turordning d.v.s LAS.

  Så Edvin din syn på LAS är inkompetent det låter bra ta bort LAS när man är ung. Men alla blir äldre och då kan LAS ha sina fördelar, JA även för de som idag är unga.

  Jag tycker alliansen förstört tillräckligt. En halöv miljon utan a-kassa
  Hänger du inte med. Edvin.
  Den kris som är i LAndet genom moderatpolitiken är den värsta som varit sedan 30-talet.
  Skillnaden var att på 30-talet så satsade man på AK-jobb som gav Sverige en fördel när konjukturen vände upp. Man hade jobbat för en förbättrad infrastruktur.

  Moderatalliansen de gör inte ett smack, de satsar bara på skattesänkningar för de rikaste som gör sig likgiltiga och försvinner med pengarna utomlands.
  Sådant är rena Stölden för landet.

  Du har inte koll Edvin.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s