Överenskommelser är inte en garanti

Lars Calmfors, Martin Flodén och Erik Höglin från Finanspolitiska rådet har skrivit en DN-debattare där dom vädjar till Alliansen och oppositionen att komma överens om en stor reform av A-kassan. Nyheten i debattartikeln är att trion vill att ersättningssystemet i A-kassan ska vara bunden till konjunkturläget. Det är en intressant debattartikel som väcker en del frågor men jag har två invändningar när det gäller ”blocköverskridande överenskommelser”.

1) Alla som pysslar med politik vet att blocköverskridande överenskommelser kring system inte är hållbara i längden. Samhället förändras och därmed kan ”gamla” överenskommelser bli ett hinder för viktiga samhällsreformer. Framtidens politiker kommer heller inte vilja känna sig låsta kring ”gamla” överenskommelser. Alliansens energiuppgörelse är ett exempel på detta. 2) En konjunkturbaserad A-kassa är inte en garant till att dom politiska partierna inte kommer pilla i systemen. Finanskrisen har tvingat Alliansen och Socialdemokraterna till att förändra reglerna i pensionssystemet. Detssutom är det som Lars Calmfors, Martin Flodén och Erik Höglin skriver i debattartikeln; det är lättare att höja ersättningen i dåliga tider än det är att sänka den under goda tider. Då skulle vi återigen vara tillbaka på ruta ett där vi har en A-kassa som bidrar till en högre arbetslöshet.

Debattartikeln är intressant och den kommer nog väcka lite debatt kring hur A-kassan ska vara organiserad och finansierad i framtiden. Den kommer nog ge arbetsmarknadsministern lite mer luft under vingarna för att återaktualisera frågan om en statlig arbetslöshetsförsäkring och dom fackliga organisationerna att producera ny politik inom området. Jag är dock inte lika pessimistisk, som trion, om en överenskommelse kring A-kassan. Eller, jah. I alla fall när det gäller ersättningssytemet. I dagsläget pågår det en diskussion inom Socialdemokraterna kring frågan om en bortre parantes i A-kassan. Socialdemokraterna i riksdagen håller med Alliansen om att det gamla ersättningssytemet bidrog till en högre arbetslöshet. Den enda skillnaden är att dom vill höja själva ersättningen. Fast det finns ett starkt motstånd inom Socialdemokratin mot en bortre parantes och dessutom driver LO en linje där dom vill att  ersättningen ska vara 90 procent. Vi får se vad S-kongressen beslutar om några månader.

Läs DN Debatt – Det går att förbättra arbetslöshetsförsäkringen.

”Good night”

// Edvn

Twingly och Intressant.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s