Idag köper jag mitt SL-kort!

Dagens tips – Jonas Morian har skrivit ett väldigt bra inlägg där han ger en rejäl känga mot Planka.nu och belyser ett par problem med tanken om en avgiftsfri kollektivtrafik. Ytterligare problem med en avgiftsfri kollektivtrafik är att tillgängligheten och punktligheten kommer försämras, i synnerhet under kvällar och helger. Kollektivtrafiken i Stockholm kostar pengar och kommer behövas bygga ut i takt med att vår region växer.

Läs Jonas Morian – Gör din plikt, kräv din rätt.

Lite kuriosa – Det har satsats historiska belopp under mandatperioden för att bygga ut och förbättra kollektivtrafiken. SL har fått tre miljarder ytterligare i ökad budget under dom senaste tre åren. Det skulle inte vara möjligt utan avgiftssytemet.

Läs några inlägg om kollektivtrafik från min nuvarande blogg.

Läs några inlägg om kollektivtrafik från min gamla blogg.

Nu ska jag gå och köpa mitt månadskort!

”Thanx for the tip”

// Edvin

Twingly och Intressant.

Annonser

5 reaktioner på ”Idag köper jag mitt SL-kort!

 1. Ping: Langkilde » Vissa borde man slå med en planka

 2. Vaddå skulle inte vara möjligt? Högerjuntan (och många sossar) vill ju lägga minst 25 miljarder på Förbifart Stockholm! Om vi istället byggde ut och avgiftsbefriade kollektivtrafiken så skulle vi inte ens behöva en ny motorväg.

  Tillgänglighet?! Har du någonsin tittat på hur t-centralen ser ut en lördag med ena hälften i köer och resten av passagerarna tampandes med krånglande spärrar. Nej, skattefinansiering är det mest rationella här.

 3. Fast uträkningar visar att alla som tjänar under 42.000 i månaden och åker kollektivt då och då skulle tjäna på en skattefinansierad, avgiftsfri kollektivtrafik. Så det är fullt möjligt att göra den helskattefinansierad och ändå hålla den på dagens nivå, om man sen räknar in alla miljö och tidsvinster och minskade utgifter för vägbyggen så vore det en samhällsekonomisk vinst med gratis kollektivtrafik.
  Jag föredrar då att kunna ta mig vart jag vill kollektivt utan att behöva vända på sista kronan framför alla vägbyggen som sker som jag aldrig kommer att använda

 4. På vilket sätt skulle tillgängligheten och punktligheten bli sämre av att kollektivtrafiken skattefinansieras istället för avgiftsfinansieras? Lite fakta skulle inte skada.

  Avgifter skulle ju självklart ersättas med likvärdiga skattehöjningar.

  En majoritet av stockholms invånare förflyttar sig med kollektivtrafik, men ändå läggs nästan alla miljarder på nya vägbyggen.

 5. Enki : Alltså har du läst Ayn Rand? Där har du all fakta du behöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s