6 kronor och 45 öre per dag

Inom politiken hamnar i flera situationer där man får prioritera mellan ett antal politiskt känsliga områden. En del av besluten som fattas rör upp en massa känslor hos kommuninvånarna och det är inte lätt att vara personen som fattar dom impopulära, men tuffa, besluten.  En del politiker försöker undvika detta genom att köra en allt-till-alla-politik. På så sätt tror man att man kan göra alla glada, men faktum är att det kommer tillbaka och biter en i arslet i form av stora kostnader och hål i den kommunala budgeten.

I högkonjunktur är det betydligt enklare att köra på en allt-till-alla-politik, eftersom att kommunkassorna är välfyllda. Men när konjunkturen pekar nedåt och kommunkassan blir tom så hamnar man i en riktigt svår situation. Därför är det smått roligt att läsa lite om Socialdemokraternas senaste förslag om att införa ”gratis” inträde i stadens badanläggningar under sommaren och andra skollov. Visst, tanken är god (och megapopulistisk)  men prioriteringen är dålig. Är det inte bättre att lägga energin på att få människor ur bidragsförsörjning till eget arbete? Dessutom är det så att många ungdomar kanske hellre vill gå på bio eller konserter under sommartider. Då hamnar man i en svår sits när man ska försöka förklara varför man ska subventionera badbesöken men inte bio- och konsertbesöken. Det kommer säkerligen finnas en del som kommer hävda att jag är en ”rikemansunge” som inte vet hur dessa familjer har det, men newsflash: jag vet exakt hur dessa människor har det. Det är verkligen inte en enkel situation.

Stockholmssossarnas tanke är god, men egentligen är det en björntjänst. För dom som har det svårt men också för alla andra. Pengar växer inte på träd. Skolan, vården och omsorgen finansieras inte av kommunpolitiker som har magiska maskiner som pressar ut pengar. Skolan, vården och omsorgen finansieras av att människor arbetar. I en tid då människor har förlorat sina jobb i stor utsträckning bör man prioritera (något man bör göra oavsett konjunktur) och se till att bygga broar från arbetslöshet och bidragsförsörjning till arbete och egen försörjning. Stockholmssossarnas förslag blir därför ett hinder för många människor att göra den resan.

När det kommer till att kunna bada under sommaren finns det flera badplatser runtom i Stockholm stad och län där man kan gå och bada kostnadsfritt.

Läs SvD – S vill ge Stockholmare billigare sommarlov.

”Good night”

// Edvin

Twingly och Intressant.

Annons

3 reaktioner på ”6 kronor och 45 öre per dag

  1. Pingback: Gryningsräd » Blog Archive » Sossarna följer upp Expressens fattigserie

  2. Bra skrivet Edvin!

  3. DEL I VINDSFÖRRÅD UTHYRES FÖR 1500:-/MÅNAD
    Vill du ställa in några påsar hos mig? Fattig student har fått hyreshöjning. 60% av studiemedlen går till hyran. Återstående 20 000:- per år dvs. en dryg tusenlapp per månad räcker ej till mat, el, tele, böcker, hygien. Tyvärr behöver jag studiero, tystnad och trivs ej bland folk. Som ”fiktivt inneboende” kan du få del i husets gemensamhetutrymmen såsom tvättstuga, cykelrum trevlig bakgård etc. Ingen kommer fråga. Vi låter dem tro att vi bor ihop. Kanske kan du få fler bidrag än jag = Ja, tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s