Klart vi kan lyckas

Nu när vi börjar se effekterna av finanskrisen har det poppat upp frågor om hur Alliansen ska ställa om sig från krispolitik till en vision fylld av idéer och förslag om hur Sverige kan resa sig starkare ut ur finanskrisen och lågkonjunkturen. Den interna debatten har varit i rullning under det senaste året och flera förslag har presenterats (trots att det finns konspirationsteoretiker på vänsterkanten som tror att Alliansbloggare försöker ”mörklägga” det faktum att människor har förlorat jobbet) om hur människor ska komma in på arbetsmarknaden. I synnerhet för människor med svag anknytning till arbetsmarknaden.

Även om läget på världens finansmarknader inte är stabila och vi inte vet hur konjunkturförloppet kommer förändras under den närmsta tiden, gissar jag på att Alliansregeringen kommer sadla om från en krishanteringspolitik till att lägga grunden för ett starkare Sverige. Första steget kommer ske nog inför höstbudgeten och sedan kommer vi få se steg två inför valrörelsen 2010. Vi kommer få se hur resultaten blir under hösten, då en del partier har stämmor och då grunden för valmanifestet arbetas fram. Dessutom ska vi komma ihåg att Alliansen inte väntade på att lågkonjunkturen skulle knacka på dörren (även om den slog ned dörren), för att fixa huset. Grunden för dom viktigaste reformerna lades under början av mandatperioden, i form av en förnyad skola, skatteförändringar, infrastruktursatsningar etc. Ovanpå detta rev Alliansregeringen ”rätt till heltid”. Den lagstiftningen var direkt ungdomsfigentlig och hade gjort livet surt för ungdomar, i synnerhet under sommartider.

Vad kan vi göra på lokal och regional nivå? Tro det eller ej men det finns mycket man kan göra på lokal och regional nivå för att vända en negativ upplevelse till en möjlighet där flera goda idéer förverkligas och skapar jobb samt välfärd. Sverige håller på att förändras och i vissa orter har dominerande arbetsgivare blivit tvugna att lägga ned arbetstillfällen. Frågan som alla bör ställa sig är hur kan vi skapa förutsättningar för morgondagens industrier och företag att växa fram och hur kan vi göra det enklare för människor att åka till jobben, trots att dom ligger i en annan stad eller region. I min kandidatur till Stockholms läns landsting har jag lyft upp tre frågor som kan få Stockholm och Mälardalen att komma ut starkare ur finanskrisen och lågkonjunkturen. För er som vill veta, kan ni logga in på Facebook och kolla in min kandidatursida.

Läs DN – Chansen att få jobb är nästan noll.

Läs SvD – Spotify expanderar till USA.

”What am I going to do today”

// Edvin

Twingly och Intressant.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s