Då börjar karusellen igen

Nu kommer det bli ett jävla liv i bloggosfären och bland dom politiska partierna om hur man ska förhålla sig till dagens debattartikel i DN debatt. Sju kristdemokratiska KSO:are vill att regeringen höjer statsbidragen till landets kommuner och landsting. Ganska vältajmat också, med tanke på att det säkerligen pågår förhandlingar inom Alliansen om innehållet i höstbudgeten.  Dock tror jag att alla kan vara lite lugna. Vi var i ett liknande läge för ett år sedan. Då trodde många att Alliansregeringen inte tänkte göra något för att backa upp landets kommuner och landsting, som hade mer eller mindre festat loss under högkonjunkturen.

I VÅP:en fick vi en fingervisning om vad som komma skall i höstbudgeten, för landets kommuner och landsting. Det kommer bli höjda statsbidrag från och med 2010 och Alliansregeringen kommer se ifall det är möjligt för att ändra balanskravet, så att kommuner och landsting kan använda upparbetade överskott från tidigare år för att utjämna goda och dåliga perioder. Jag håller med om att artikelförfattarna om att alla kommunpolitiker vill ta ansvar. Dock finns det många kommunpolitiker som inte kan ta ansvar över den kommunala ekonomin, oavsett konjunktur, och som kör på nånannanismen-argumentationen när det går åt helvete.

När det gäller diskussionen kring statsbidragen, skulle jag inte bli förvånad ifall kommuner och landsting får en större höjning av statsbidragen än det som presenterades i VÅP:en. Tongångarna från finansdepartmenetet har alltid varit att man kommer vara försiktig istället för att öppna plånboken och bränna bort all krut samtidigt. Om ytterligare prognoser under dom närmsta veckorna visar att konjunkturen håller på att stabiliseras kan det få alliansregeringen att höja statsbidragen för 2010-2012.

Ett tips – Våga omfördela i statsbudgeten! Visst, en del ministrar kommer få mindre budgetar men det är berättigat med tanke på att staten är med och pumpar ut pengar till verksamheter som inte tillhör kärnan i välfärden.

Med det skrivet, tycker jag att det finns en del godbitar i debattartikeln som jag tycker är värt att diskutera. Det är självklart att man måste se över balanskravet för landets kommuner och landsting och att alla avgifter (i synnerhet maxtaxan) måste följa konsumentprisindex. Annars hamnar man i en svår sits där man inte kan skapa förutsättningar för servicen inom välfärden att utvecklas. Jag skulle även vilja flika in med att säga att regeringen måste se över stödet till landets kommuner och landsting. Slå ihop alla olika riktade statsbidrag med dom generella statsbidragen och ändra utjämningssystemet så att det är staten som backar upp dåligt skötta kommuner och landsting, istället för välskötta kommuner och landsting.

Läs DN debatt – Ge kommuner mer pengar eller dra ned på välfärden.

”Good night”

// Edvin

Twingly och Intressant.

Annonser

2 reaktioner på ”Då börjar karusellen igen

 1. Varför moderaterna främst har så dålig politik där man
  t.ex. tänker låta 50 000 sjuka utföärsäkras fram till år 2011 har ju sina orsaker.Trägheten är enorm för moderater.
  Det är ett år sedan Husmark sa att sjuka inte behöver vara oroliga att de ska hamna i socialbidragsberonde.
  Hon lovade komma med nåt som skulle förhindra att sjuka skulle hamna där.
  Men hittils har inget kommit, nu börjar åtminstone två allianspartier vara oroliga attsocialbidragskostnaderna kommer stiga, alltså man oroar sig för att Det aldrig kommer nån grej som förhindrar sjuka från utförsäkring, därm,ed är det därför man vill fylla på kommunernas kassor från statskassan.
  Klokt.
  Lita aldrig på moderater. De är ointelligenta så enkelt är det.

  De flesta moderater är ju från Stockholm eller storstäder , nu har en forskningsrapport kommit om att de som är uppvuxna i Städer är mindre intelligenta än de som är uppfödda i landsbygd.
  Därmed får vi ju svaret.
  Moderater är helt enkelt korkade.
  Folket blir mer kloka ju mer de kommer från städer där avgaser är i liten omfattning.

 2. I budgeten kommer säkert ökade statsbidrag till kommunerna att finnas med. Vad lär sig kommunpolitikerna av detta? Jo, att man bör missköta ekonomin och driva fram stora budgetunderskott för då får man alltid mera statliga medel.

  Nej, ändra balanskravet så att kommunerna ska ha en budget i balans över en konjunkturcykel i stället och skriv in i grundlagen att statsbidrag utöver det generella utjämningssystemet aldrig någonsin får delas ut till kommuner och landsting. Detta tvingar då kommuner och landsting att blir ekonomiskt ansvarstagande och planera för återkommande lågkonjunkturer istället för att snylta på staten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s