Det är ingen big deal…

Nu har jag vaknat och läst dagens debattartikel som Anders Bolling har skrivit i DN debatt. Jag kan hålla med honom att medierapporteringen kring finanskrisen och lågkonjunkturen har varit överdriven i vissa avseenden. Men faktum är att arbetslösheten har ökat under det senaste året har ökat och att sysselsättningen har sjunkit. Grejen är den att Anders Bolling inte ser detta som en ”big deal”, eftersom att han strikt tittar på Sveriges BNP utveckling och sorterar samtidigt bort andra viktiga faktorer som kan påverka den ekonomiska återhämtningen.

1) Finanskrisen är fortfarande ett faktum. Många företag, i synnerhet växande, har svårt att ens få hjulen att börja rulla. Det hindrar nya företag från att få en start under lågkonjunkturen och växa när konjunkturen vänder uppåt. 2) Stimulanspaketen, som är en motreaktion till den lägre sysselsättningen och högre arbetslösheten, kan bli nästa tickande bomb. En inflationsbomb rättare sagt. 3) Dom gigantiska budgetunderskotten i flera av världens länder kommer vara ett stort huvudvärk under flera år framöver. Bonus: Vi ska heller inte glömma att en del politiker kan bli lamslagna och gör nästan vad som helst för att putsa fasaden.  En tydlig konsekvens av 90- talskrisen var att en förra Socialdemokratiska regeringen slussade ut hundratusentals människor i förtidspension och AMS-trams utan innehåll enbart för att putsa på arbetslöshetsstatistiken.

Jag är en optimist. Sverige kommer vara starkare efter krisen än vad vi var innan, men frågan är när vi kan andas ut och hur vi kommer påverkas av andra länders vårdslöshet.

 Läs DN Debatt – Den ekonomiska krisen är inte så farlig för Sverige.

”Breakfast”

// Edvin

Twingly och Intressant.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s