Tummen upp, Unionen!

Igår skrev Cecilia Fahlberg, Förbundsordförande för Unionen, en mycket intressant debattartikel där hon sträckte ut handen till Arbetsförmedningens toppar i hopp om att hitta lösningar för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för ungdomar i Sverige. Det är en bra artikel,  även om jag tycker det är tråkigt att Cecilia Fahlberg vill återgå till det gamla sättet att räkna arbeslöshet och sysselsättning. Om man studerar men vill egentligen ha ett jobb eller studerar för att man är arbetslös, ja då tycker jag att man bör räknas som arbetslös i den officiella statistiken. Jag har skrivit om det tidigare (Dölj inte arbetslösheten och Dölj inte arbetslösheten II) Det positiva i debattartikeln är att Cecilia Fahlberg lyfter upp frågan om ”dödens dal” och vikten av att fånga upp elever som hamnar efter i den svenska skolan. Forksning visar nämligen att anledningen till att Sverige har en högre ungdomsarbetslöshet under hög- och lågkonjunktur är för att det finns en stor klyfta mellan utbildningsväsendet och arbetsmarknaden (dödens dal), många elever har gått ut ur gymnasieskolan med ofullständiga betyg och för att ungdomar i Sverige, generellt, inte har tillräckligt med arbetslivserfarenhet. Sedan finns även frågan om tur- och ordningsreglerna i LAS som fungerar som en stor mur för ungdomar.

Nu är det säkert många som förväntar sig att man ska göra något från politiskt håll och mitt svar är; vänta till hösten 2009 och våren 2010, för det är just då alla dom stora reformerna inom utbildningsväsendet kommer klubbas igenom i riksdagen och verkställas. Dock har Allianspartierna, som vanligt, varit väldigt dåliga på att kommunicera ut politiken. Alliansregeringen har under mandatperioden arbetat fram och kommer klubba igenom en ny skollag och en ny gymnasieskola för att minska klyftan mellan utbildningsväsendet och arbetsmarknaden samt se till att elever som hamnar efter i den svenska skolan får stöd. Dessutom utreds frågan om lärlingsanställningar, för att ge möjligheten för tusentals ungdomar att få arbetslivserfarenhet samtidigt som när dom studerar på gymnasiet.

Nu har Akademikerförbundet och Unionen offentliggjort att dom vill ta deras ansvar för att minska ungdomsarbetslösheten i Sverige, så att den inte fortsätter hamna på höga nivåer under hög- och lågkonjunktur. Kommer Wanja-Lundby Wedin ta sitt ansvar och presentera några konkreta förslag istället för att pyssla med plakatpolitik? I sure hope so!

Läs DN Debatt – Vi vill bidra i arbetet mot ungdomsarbetslösheten.

”Good night y’all”

// Edvin

Twingly, IntressantAlliansen och Politik.

Annonser

En reaktion på ”Tummen upp, Unionen!

 1. Hej Edvin!

  Låt oss inte bara prata om ungdomsarbetslöshet rent generellt för det är vilseledande.

  Om man vill ta ansvar för Sverige så måste man också våga komma ut på arenan och våga prata om akademikerarbetslöshet med de som drabbats av just akademikerarbetslösheten.

  Idag är det ingen politiker som ens vågar möta oss face-to-face, och jag personligen tar det som en uppsåtlig förolämpning.

  Många av oss har investerat alla våra pengar och hela vår skäl i en högre akademisk utbildning för vi trodde faktiskt att det skulle förbättra våra chanser jämfört med de som valde att inte utbilda sig.

  Men, nu visar all statistik att de som valde att inte utbilda sig är de stora vinnarna. De som valde att utbilda sig blev däremot kvar på perongen när tåget gick.

  Jag talar utifrån personliga erfarenheter.

  Det var bara ren tur att jag hade ”förståndet” att inte ta lån, för hade jag gjort det så hade jag säkert varit försatt i personlig konkurs för länge sedan av CSN som ju driver in dessa skulder som om de vore en maffiaorganisation. På CSN säger de själva att de skiter fullständigt i om personen ifråga inte har jobb. De skall till varje pris ha tillbaka lånet.

  Det blir massvis med utbildade som hamnar att börja sitt vuxenliv med betalningsanmärkningar hos Kronofogden som ”tack” för investering i en universitets eller högskoleutbildning.

  Allra värst är de för de med följande huvudämne i sin examen: Statsvetenskap, Freds- och konfliktvetenskap, Sociologi, Medie- och kommunikationsvetenskap eller Systemvetenskap.

  Vi motarbetas och vi trakasseras av allt och alla i samhället.

  Svenskt Näringsliv har till och med smädat oss med kommentarer om att vi här helt OANSTÄLLBARA. De har kommit fram till detta genom att intervjua några arbetsgivare/personalansvariga som ”antagligen” är mer eller mindre tokiga i huvudet.

  Problemet ligger ju i att det inte finns någon större samverkan mellan akademi och det omkringliggande samhället.

  Att som Regeringen gör ta ut sin ilska på studenterna genom att man tog bort studerandevillkoret är ett fegt påhopp som bara ger ännu mer kunder hos Socialtjänsten hos våra kommuner, vilket leder till att kommunerna får ännu svårare problem.

  Vi har faktiskt begärt en förklaring till varför det var så bråttom att ta bort studerandevillkoret men får inga som helst svar. Dessutom har det ställts en fråga i Riksdagen till Arbetsmarknadsministern kring att utreda konsekvenserna av det borttagna studerandevillkoret men tyvärr uppträdde S-O väldigt arrogant och tyckte att det i princip är skit det samma och att det är meningslöst.

  Att uppträda så mot oss tar jag som en personlig förolämpning.

  För många blev det en chock och en ekonomisk totalkris då regeringen tog bort studerandevillkoret. Speciellt för de som påbörjade sin utbildning innan beslutet fattades och som utsattes för ett brutalt rättsövergrepp. Många blev därför tvingade med hjälp av ”strukturellt våld” därför att deras utbildning inte gjort dem anställningsbara, och de har inte vetat om att utbildningen var så fruktansvärt dålig eftersom Högskoleverket hjälpt till att lura studenterna genom att i sin utvärdering av ämnena statsvetenskap och freds- och konfliktvetenskap påstå att de håller mycket hög kvalitet, samtidigt som arbetslösheten bland just de med dessa examen börjar närma sig 100%.

  Många har helt enkelt först blivit lurade av universitetens och högskolornas marknadsföring, och sedan blivit försatta i rättslöst och skyddslöst tillstånd därför att regeringen tog bort studerandevillkoret, dvs deras omställningsförsäkring.

  Många blev alltså grundlurade av universitet, högskolor och staten. De tvingades helt enkelt ”köpa grisen i säcken”.

  Många blev helt ruinerade när studerandevillkoret togs bort därför att de har haft någon av de ämnen jag nämnt ovan som sitt huvudämne utan att de fått veta att de med allra största sannolikhet aldrig kommer att komma in på arbetsmarknaden, därför att de inte kommer att vara efterfrågade.

  Så för de allra flesta av oss så har det inte varit till vår fördel att vi investerat i en högskoleutbildning/universitetsutbilldning och tagit examen. Snarare har det varit till vår nackdel.

  De flesta av dessa hade vunnit på att aldrig utbilda sig utan istället gå till Arbetsförmedlingen direkt efter gymnasiet och gå med på att bli förtidspensionärer istället. Detta därför att då hade man i alla fall haft något att leva på istället för som idag vara helt utanför samhället därför att vi inte får några som helst jobb oavsätt hur hårt vi anstränger oss.

  Jag vet av egen erfarenhet. Jag har sökt lite drygt 3000 olika jobb över hela landet och inom massvis med olika områden och branscher, precis som det förväntas att man gör. Men, att inte ha någon A-Kassa därför att Studerandevillkoret tagits bort har gjort mig personligen helt ekonomiskt utblottad, bara för att jag var dum nog att tro på att utbildning skulle förbättra min situation vad gäller att få ett jobb.

  Jag upplever personligen att allt och alla hatar mig på hela den svenska arbetsmarknaden. Jag har sökt jobb i andra EU-länder, men där är det också samma sak, nämligen man är ICKE BEHÖVD OCH ICKE ÖNSKVÄRD överallt.

  De allra flesta av oss kan heller inte göra något för att förbättra vår anställningsbarhet. Vi anses nämligen överkvalificerade inom yrkesutbildning/KY. Hos Arbetsförmedlingen blir man mer eller mindre tillsagd att ”dra åt helvete” bara för att man har den utbildningsbakgrund man har.

  Dessutom så är det så att vi som gått en utbildning ända upp till magisterexamen har slut på CSN-veckor, så någon annan utbildning för att förbättra vår situation är inte möjligt.

  Så för mig och många andra är DÖRREN STÄNGD OCH LÅST nu och under överskådlig framtid.

  Vi är väldigt många som drabbats av detta fruktansvärda lurendrejeri. Själv är jag inget annat en ”heligt förbannad” på att man kan utsätta människor för ett så brutalt rättsövergrepp som att ta bort studerandevillkoret och förvägra de som drabbas att ens få kommentera utredningen där det här ingick, vilket SFS har avslöjat att var just det som hände. De fick inte vara remissinstans trots att de har rätten att företräda alla Sveriges studenter på nationell nivå i alla frågor som berör dem.

  Ni kan lugn räkna med att ni har förlorat de ungas röst till nästa val. Det är både de unga och de arbetslösa och de sjukskrivna som kommer att nu rösta på oppositionen därför att vi blev så djävla svikna och lurade av alliansen.

  Att som Ni gjort först ta bort studerandevillkoret och sedan dumpa oss utanför samhället är så lågt och så svinaktigt.

  Att Regeringen inte ens kunna utreda konsekvenserna av sitt tilltänkta beslut är en katastrof. Det visar på en enormt mänskligt översitteri. Det visar på ett enormt förakt mot utsatta människor. Det visar på en enorm brist på kompetens och intelligens hos beslutsfattarna.

  Som svensk skäms jag något enormt över att vi har en regering som utsatt en massa människor för ett mycket hänsynslöst och brutalt rättsövergrepp som fört med sig totalt rättslöshet och skyddslöshet för de som drabbats av det borttagna studerandevillkoret.

  Det är stötande och djupt ovärdigt att behandla människor på det här sättet.

  Mvh

  Mikael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s