Ta ett strång bort från 1990- talet

Ungdomsalliansen  har skrivit en debattartikel där dom ger en rejäl känga till arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin, efter hans uttalande om att det är bättre att unga än äldre sägs upp när ett företag ska säga upp personal. Att ta till vara på människors kompetens på arbetsmarknaden, oavsett ålder, kommer vara en viktig faktor som kommer att lyfta Sverige ur lågkonjunkturen. Sven-Otto Littorin blev dock piskad av några ungdomar när han besökte McDonalds i Skärholmen i onsdags (läs).

Det är en bra debattartikel och ungdomsalliansen lyfter upp en del reformer som måste sparkas igång, för att minska trösklarna för ungdomar in på den svenska arbetsmarknaden; Minska klyftan mellan utbildningsväsende och arbetsmarknad, avskaffa tur- och ordningsreglerna i LAS och att ungdomar ska ha lägre ingångslöner. Jag håller dock inte med Niklas Wykman, Magnus Andersson, Charlie Weimers och Adam Cwejman att man från politiskt håll ska gå in med full kraft för att sänka ingångslönerna. Det är parterna som ska sköta lönebildningen på svensk arbetsmarknad och inte politiker. Dessutom finns det en del progressiva fackförbund som är villiga att ta deras ansvar för att hitta lösningar, för att minska trösklarna in på arbetsmarknaden för ungdomar. Irene Wennemo, Chef för LO:s arbetslivsenhet, utreder frågan om lärlingsanställningar och hon kommer att titta på lönefrågan.

Det enda problemet som jag kan se med lärlingsutbildningarna och lärlingsanställningarna är att reformerna kommer vara allt för fokuserade på yrkesprogrammen än att ge möjligheter för alla gymnasieelever att få en fot in på arbetsmarknaden. Därför är det extra viktigt att Allians För Sverige, under deras reformarbete, hittar lösningar för att knyta samman utbildningsväsendet och arbetsmarknaden. Medan vänsterpartierna vill återgå till 1990- talets politik (då hundratusentals ungdomar bland annat blev utslussade i förtidspension), måste Allians För Sverige visa att vi har en politik som sänker trösklarna in på arbetsmarknaden för ungdomar ytterligare och att vi har tar ett språng bort från 1990- talets arbetsmarknadspolitik som har slussat ut ungdomar i utanförskap.

Läs SvD Brännpunkt – Littorins syn är provocerande.


”S@urday”

// Edvin

Twingly, Intressant, Alliansen och Politik.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s