Replikinlägg!

Jag ser att Peter Andersson har replikerat gårdagens inlägg om utjämningsskatten. Socialdemokraternas politiska sekreterare från Södertälje, Elof Hansjons, har även skrivit en kommentar. Det är alltid roligt med replikskiften!

Peter Andersson, utjämningssystemet handlar i grund och botten om att skapa goda förutsättningar för samtliga kommuner och landsting. Så långt håller jag med dig. Skillnaden mellan mig och dig är att du vill att välskötta kommuner och landsting ska vara med och finansiera systemet medan jag tycker att hela systemet bör finansieras och organiseras statligt. Hela Sverige ska växa, men då är det även viktigt att utjämningssystemet inte straffar tillväxt och företagsamma regioner runtom i Sverige.

Elof Hansjons, bara av att läsa din kommentar märker jag att Socialdemokraterna i Södertälje väljer att skylla problemen på antalet flyktingar och invandrare i kommunen. Ett tips till majoriteten i Södertälje är att bedriva en bättre skolpolitik. Mellan 1998-2008 har meritvärdet inom grundskolan sjunkit från 203,8 till 199,3, andelen eleversom inte har fullständiga betyg har mellan 1999-2008 ökat från 23,7 till 34,7 och behörigheten till gymnasiet har mellan 1998-2008 sjunkit från 90,4 till 77,5. Inte undra på att situationen ser ut som den gör i Södertälje. Om barnen inte uppnår målen i skolan och slås ut i tidig ålder,  får det negativa konsekvenser för den enskilde och samhället i stort. Istället för att använda ”det är så synd om oss” – attityden, borde samtliga partier, i synnerhet Anders Lago och Socialdemokraterna, i Södertälje se den enorma kraft som finns i att många människor har sökt sig till kommunen. By the way – Jag inte höga tankar om oppositionen i Södertälje. För ett antal år sedan hade oppositionen i Södertälje ett fritt kort att få vara med och påverka budgeten, men istället för att prioritera något som sänkte trösklarna in i samhället, valde oppositionen att införa ett vårdnadsbidrag.

”It has been a really god day”

// Edvin

Twingly, Intressant, Socialdemokraterna och Politik.

Annonser

3 reaktioner på ”Replikinlägg!

 1. nepp. Får bli en blogginlägg igen..som svar. Jag menar,,har läst KEK:en o strukturkostnadsutredningen o allt var utredningarna har hetat och de litterära prestationerna TJOCKA. Inte lätt att ta alla delar i en kommentar.

  Innan jag glömmer det. Det jag tog upp när du skällde på Lago var att moderaterna i landstinget gav intryck att ”Utjämningsskatten” skulle försvinna bara vi bytte regering. Chris Heister upprepade det i princip varje möte. Om jag minns rätt fick vi sådär 350 miljoner vid senaste justeringen.

  Ville bara ta ett exempel och sökte lite. Chris Heiser som då var ledare för (m) i landstinget ställde fråga om ”utjämningsskatten” som ”har resulterat i en orimlig skattehöjning som gett länets invånare Sveriges högsta landstingsskatt. Därtill har värdefulla resurser gått sjukvården och kollektivtrafiken förlorade.Bara i år beräknas utjämningsskatten kosta landstingets skattebetalare 5,3 miljarder kronor.

  Man frågar sig: Om det var sant. Varför har inte Fredrik Reinfeldt underlättat arbetet för filippa reinfeldt i tex Stockholms sjukvård.

  Är det sant att detta är ”straffbeskattning” ?
  DÅ noterar jag att alliansregeringen fortsätter med det.

  Jag tror man måste gå minst två steg om man för en saklig diskussion om det här

  1. Att ”gilla” principerna.
  dvs vi ska ha en likvärdig kommunal service vart vi än bor. Hur bra skola, omsorg, byggnadsnämndsbyråkrati eller annat är ska inte bero på den egna skattekraften.

  om detta råder total enighet (i alla fall retoriskt) hos riksdagens partier.

  Det innebär per definition, Edvin, att partierna och så även ditt, har lagt åt sidan det där med ”välskötta” kommer eller ej som inslag i diskussionen. Se också nedan om ”strukturkostnader”.

  2. Tekniken.
  Huddinges gamla kommundirektör med folkpartiförflutet beskrev, när vi letade rätta faktorer för vår kommuninterna fördelning att ”egentligen räcker det med täckningsgraden av DN och Svenska dagbladet-prenumerationer för att täcka in allt”.

  Ett skämt förstås men som det ligger mycket i. Nu sker utjämning både i en kostnadsdel och inkomstdel. När det gäller kostnadssidan har tjänstemän och politiker slitit hårt för a tt det ska vara ”strukturkostnader, inte bero på skillnader i ambitioner, kvalitet.

  Alla utredningar som regeringar av olika slag har tillsatt håller hela tiden på med justeringar fram och tillbaks av olika parametrar och vi har väl alla ställt frågan: går det att hitta ett perfekt system
  Tror knappast ,men ambitioner kan man väl ha.

  Du tar upp meritvärdet som ett exempel på att en kommun är misskött. Den som läser basal info från ex SCB om hur elever som nyanländer till sverige påverkar statistiken så hittade jag vid en väldigt snabb sökning det här. Bara som exempel. Det är kanske det snarare än Södertäljes, botkyrkas, HUDDINGE, eller Haninges kommunledningar som är sämre.

  http://www.scb.se/statistik/_publikationer/LE0105_2008A01_BR_BE57BR0801.pdf

  Vid några tillfällen har jag haft anledning att rota lite i riksdagens databas med de borgerliga partiernas reservationer om skatteutjämningen. Det har alltid varit samma retoriska linjer.

  m: vill ”förstatliga” för att inte motverka tillväxt.
  (noterar tron på ”staten” och att ”staten” har pengar att betala med…?

  fp. Lite mindre emot men om jag minns rätt föreslagit nya utredningar och justeringar i faktorer.

  kd: lite mer FÖR systemet med någon liten korrigering i nån faktor.

  c: oftast helhjärtat stöd till S och andras förslag om detta.

  Det blev långt nu. Återkommer 🙂

  • Tack för din kommentar Peter! När det gäller Moderaternas inställning till det nuvarande utjämningssystemet så finns den kvar, det fastslogs på partistämman. Dock finns det olika åsikter om frågan inom Alliansen och det finns en utredning på G om hur man ska förändra systemet. Dock håller jag med om att det kanske var lite för tidigt för Chris Heister att ropa hej under tidigare mandatperioder 😉 När det gäller Södertälje handlar det i mångt och mycket om flera års misslyckanden och inte ett par enstaka och det kan man inte bortse ifrån. Att barn och ungdomar som är födda och uppvuxna i Sverige inte får stöd och hjälp utan slås ut från skolan bör ses som ett misslyckande! Från statligt håll kan man naturligtvis även underlätta situationen. Bättre introduktion, tillåta arbete under asylprocessen, förbättra språkundervisning är ett par förslag som kan skapa bättre förutsättningar för att främja integrationen i Sverige.

 2. Edvin,

  Jag gav dig chansen att skriva ett seriöst och reflekterna svar. Men istället valde du att återigen göra ett ytligt kampanjartat blogginlägg. Jag tycker det är synd. Jag håller med dig om att moderaterna i Södertälje är svaga, så jag hade hoppas att du kunde ge ett moderat svar på hur Södertälje kan förbättras. Det hade varit intressant att läsa.

  Nu kan jag istället tyvärr avslöja att meritvärdena i Södertälje kommer att sjunka ännu mer.

  För närvarande har vi 437 grundskoleelever och 313 gymnasieelever som går i förberedelseklasser för barn som kommit till Sverige under de senaste två åren. Trots att de flesta är mycket ambitiösa, och trots att lärarna sliter stenhårt, är det tyvärr en omöjlig uppgift att nå samma genomsnittliga meritvärde som för elever som gått i svensk skola och förskola i hela livet.

  Även om det är svårt att få en exakt statistik vet vi att de elever som gått hela sin skolgång i Sverige ligger på ungefär samma genomsnittliga meritvärde som övriga Sverige.

  Självklart ska skolan förbättras såväl i Södertälje som i övriga. Men då behövs framför allt långsiktiga ekonomiska spelregler, istället för en regering som ger kommunerna ständiga ettårsplaner.

  Läs gärna din partikamrat Anders Knapes inlägg på SKL:s hemsida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s