”You’ve been punk’d”

Socialdemokraternas partiledare, Mona Sahlin, har skrivit en debattartikel i dagens DN Debatt där hon mer eller mindre sparkar igång Socialdemokraternas kongress. Det ska bli intressant att följa kongressen och vilka beslut som kommer klubbas igenom.

Under första punkten skriver Mona Sahlin om att hon bland annat vill ta tillvara potentialen inom tjänstesektorn. Det är uttalande som jag kan skriva under. Mellan 2004 och 2008 skapades det 223 000 nya jobb och 200 000 av dom växte fram inom den privata tjänstesektorn. Under finanskrisen och lågkonjunkturen har tjänstesektorn klarat sig bättre än andra branscher och därför är det viktigt att driva en politik som inte sätter krokben för tjänstesektorn, i synnerhet för landets små- och medelstora företag. Socialdemokraterna föreslår bland annat i deras budgetmotion för 2010 ett avskaffande av avdraget för hushållsnära tjänster, kraftigt höjda skatter för samtliga företagare och en straffskatt på riskkapital och det gynnar inte tjänstesektorn. Det är som Almegas näringspolitiske chef skriver om Socialdemokraternas förslag; ”Fokus ligger i allt för hög grad på att fördela den befintliga kakan istället för att få kakan att växa.” Socialdemokraternas förslag om att avskaffa avdraget för hushållsnära tjänster innebär dessutom att man omvandlar vita jobb till svarta.

Under andra punkten skriver Mona Sahlin också något som jag kan skriva under; att skolans viktigaste uppgift är att förmedla kunskap, att elevernas resultat ska följas upp och att elever som hamnar efter ska få stöd. Problemet är att ingen riktigt vet vad Socialdemokraternas skolpolitik inom det här området innebär. Dom har varit väldigt tysta i riksdagen i frågan och det beror nog på den stora interna splittringen. Förhoppningsvis får vi reda på det efter deras kongress. Dock blir det ett trovärdighetsproblem för Mona Sahlin att Socialdemokraternas två ”skyltfönsterkommuner” inte deltar med större intresse i exempelvis lärarlyftet trots att 20 procent inte är behöriga till gymnasiet i Malmö och att 30 procent av eleverna i Göteborg har IG i något ämne. Dessutom tycker jag det är viktigt att man lyfter upp Socialdemokraternas enorma motstånd mot gymnasiereformen (som klubbades igenom i riksdagen förra veckan) och lokala kurser och program. Den svenska arbetsmarknaden förändras hela tiden och då är det viktigt att det finns utrymme för nytänkande i den svenska skolan i form av lokala kurser och program men också att det finns en möjlighet för näringslivet och skolorna att samarbeta tillsammans för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för ungdomar. Det är även viktigt att lyfta in hela oppositionen i sammanhanget! Vänsterpartiet vill ta bort kunskapskraven, målen i trean och dom nationella proven och Miljöpartiet vill ta bort målen och kunskapskraven. Därför ska det bli intressant att veta vart oppositionen landar i den skolpolitiska debatten.

Under tredje punkten skriver Mona Sahlin också något som jag kan skriva under; att kvaliteten inom välfärden bör stärkas och säkras. Problemet är att Socialdemokraternas fixerande vid ägarformer är något som inte höjer kvaliteten inom någon verksamhet. Dessutom handlar nästan hälften av varje skolmotion i Socialdemokraternas kongress om att förbjuda och försvåra läget för landets samtliga friskolor. För att inte glömma det faktum att Socialdemokraterna vill riva upp reformen Lagen om valfrihetssystem och återgå  till Lagen om offentlig upphandling. Det är inte att sätta medborgarna i centrum före systemen. Det är snarare att sätta politikerna före systemen och systemen före medborgarna.

Det är dags för samtliga Allianspartier att spänna musklerna inom valrörelsen 2010 genom att bland annat bli mycket bättre på att kommunicera ut det politiska arbetet. Varje gång det klubbas igenom en ny reform, oavsett storlek, måste det kommuniceras ut på ett skickligt sätt.  Time to wake up!

Bloggar; Persson, Olsson, Tobé.

Läs DN – Tjänstesektorn mår bra i krisen.

Läs Politikerbloggen De gamla Socialdemokraterna möter de nya Moderaterna.

Läs SvD Ledare – Mona Sahlins vägval.

Läs SvD Brännpunkt S borde ta ett steg åt vänster.

”Prepping up for school”

// Edvin

Twingly, Intressant, Socialdemokraterna och Alliansen.

Annonser

En reaktion på ””You’ve been punk’d”

  1. Ping: Bloggdebatt: MP vill avskaffa RUT « Edvin Ala(m) 3.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s