Parterna kan ta ansvar

En kortis – 2010 är inte enbart ett valår, utan det är även avtalsrörelse och för varje dag som går spänner parterna på arbetsmarknaden musklerna via olika pressmeddelanden. Därför är det lätt att få uppfattningen om att parterna på arbetsmarknaden enbart bråkar och inte lyckas komma överens om någonting, men faktum är att verkligheten är annorlunda. Parterna på den svenska arbetsmarknaden klarar av att ta ansvar och lyckas komma överens kring svåra frågor, oavsett storlek.

Exempelvis – Igår tipsade Irene Wennemo, arbetslivschef hos LO och regeringens utredare kring lärlingsanställningar, mig om att GS Facket (facket för Skogs-, Trä- och Grafisk Branch)  och Trä- och möbelindustriförbundet har lyckats komma överens om en ny modell för lärlingar, för att minska klyftan mellan utbildningsväsendet och arbetsmarknaden. Läs pressmeddelandet från GS här och från TMF härTummen upp för GS och TMF som har bidragit till att göra livet enklare för många ungdomar i Sverige!

”The model works”

// Edvin

Twingly, Intressant och Politik.

Annonser

3 reaktioner på ”Parterna kan ta ansvar

  1. så du tycker inte att man ska ha rätt att skriva avtal individuellt?

    • Jo jag tycker att man bör kunna skriva individuella avtal på den svenska arbetsmarknaden mellan enskilda arbetsgivare och arbetstagare, tror även att det finns sådana möjligheter i dagsläget. Tittar man historiskt ser man att den svenska avtalsmodellen har blivit mer decentraliserad och jag tror det är en tidsfråga innan parterna kommer överens om att tillåta ”regionala”, ”lokala” och ”individuella” avtal via ett huvudavtal 🙂

  2. menar alltså precis vilka avtal man önskar. varför ska man inte få konkurrera med pris när man får konkurrera med allt annat?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s