Utan framgångsrika företagare, stannar Sverige

Läste på SvD för en stund sedan att Tomas Tobe har presenterat ett par förslag från den kommande rapporten om Moderaternas politik för jobb och företagande fram till 2020. Tomas Tobé har även rätt när han säger att det är viktigare att Sverige har fler framgångsrika företagare. Sverige kan inte fortsätta leva på gamla företag (som exempelvis SAAB) som växte fram under förra millenniet, utan det är vikigare att det växer fram nya företag som kan stärka Sveriges konkurrenskraft i världen och som bidrar till att skapa välfärd.

• Utbyggt jobbskatteavdrag – på näringsinkomster.
• Sänkta sociala avgifter för företagen, genom ett grundavdrag.
• Rut- och rot-avdragen bör kompletteras med ett så kallat rit-avdrag som gör it-tjänster i hemmen billigare.
• Marginalskatterna ska ned genom höjd brytpunkt i skatteskalan så att färre betalar statlig inkomstskatt. Värnskatt ska bort på sikt.
• Kundvalssystem införs för arbetssökande. De ska själva på välja arbetsförmedlare, privat eller offentlig.
• Särskilda generationsjobb för dem under 30 (sänkt arbetsgivaravgift).
• Flexicurity, parterna ska själva ta ansvar för ökad flexibilitet på arbetsmarknaden. Nej till ny lagstiftning.
• Fler lärlingsanställningar.

Det är ganska omfattande förslag som Moderaterna, via Tomas Tobé, presenterar och det bådar gått inför det fortsatta arbetet med Alliansens gemensamma framtidsmanifest. Tre förslag som jag tror har stor möjlighet att bli en del av Alliansens politik är ett utbyggt jobbavdrag, ett RIT-avdrag och fler lärlingsanställningar.

In other news – Enligt organisationen Företagarna väljer allt fler svenskar att just bli företagare.

SvD

Persson, M. Andersson och Andersson.

”Have a nice day”

// Edvin

Twingly, Intressant, Moderaterna och Alliansen.

2 reaktioner på ”Utan framgångsrika företagare, stannar Sverige

 1. Hej!

  Om Sverige skall överleva så är det viktigt med många olika typer av arbetsplatser. Men grunden måste vara lön efter kollektivavtal.

  Dessutom måste vi komma bort från det här med hushållsnäratjänster och liknande. Om nu ni inte tycker er ha råd att betala för dessa tjänster på annat sätt än att ni måste subventionera sådant här, då skall vi ju inte ha dessa tjänster. För det är att ge felaktiga stöd så att konkurrensen snedvrids.

  Det är bättre att titta på andra alternativ som gynnar fler branscher och som erbjuder riktiga anställningar med riktiga löner. De otrygga visstidsantällningarna och deltidsjobben måste bort för att inte skapa inlåsningseffekter som är skadliga för individen.

  Tex så bör man fundera mer kring övergången mellan utbildning och arbetsmarknad.

  Tex en satsning på Careertraining så som man erbjuder i Amerika för att alla skall få en ärlig chans oavsätt utbildningsbakgrund och oavsätt vilken erfarenhet man har eller inte har.

  Du kan läsa mer om det här på följande webbadress: http://www.obamaoneducation.com/

  Detta behövs också i Sverige för att tex underlätta övergången mellan utbildning och arbete. Speciellt för de med teoretiska utbildningar som idag trillar ”mellan stolarna” och inte omfattas av något socialskydd vid arbetslöshet. Tex de som har drabbats hårt av det borttagna studerandevillkoret och som inte får några jobb oavsätt hur hårt de anstränger sig och som därför dagen efter examen får besök av CSN som har Kronofogden i släptåg för att hota och trakassera nyutexaminerade arbetslösa akademiker helt i strid med FN-stadgan och de mänskliga rättigheterna.

  Dessa tvingas idag med hjälp av ”strukturellt våld” rakt i armarna på socialen därför att de inte har något socialskydd därför att studerandevillkoret tagits bort, samtidigt som just dessa nyutexaminerade akademiker och då i första hand samhällsvetare inom olika discipliner är de som alltid sorteras bort först av alla hos alla arbetsgivare över hela landet.

  Jag har erfarenhet av det här och det har många av mina vänner också. Så kom inte och snacka skit. Vi vet vad vi upplever och hur det är att bli kränkt och trakasserad överallt i samhället.

  Mvh

  Mikael

 2. Ping: Den sjuklige | ladydayana

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s