Svar till: Peter Andersson

En kortis – Peter Andersson undrar hur Sverige skulle hanterat krisen ifall Allians för Sverige hade fått förtroendet att leda Sverige ett par år tidigare än 2006. Det enkla svaret är att det inte går att spekulera. Det vi vet är att Sverige hade ett överskott på 18,5 miljarder kronor 2006 och att Alliansen förvaltade överskottet mellan 2007-2008 till att det växte till 135 miljarder kronor (om man räknar med engångseffekterna). Det vi vet är att Socialdemokraterna under tiden motsatte sig samtliga försäljningar av dom statliga bolagen och att dom bland annat ville använda 15 miljarder för att plantera blommor och måla om ett par byggnader och kallade det för en ”integrationssatsning”. Notera att jag inte tagit med alla olika pressmeddelanden, som har skickats från Sveavägen 68 med krav på nya utgiftsökningar sedan september 2006.

Visste du; Att I januari 2006, var Sveriges statsskuld 1 303 294 miljarder kronor. I januari 2010 var statsskulden 1 167 574 miljarder kronor.

Uppdatering: Peter Andersson vill ha källhänvisningar. För statsbudgetens utveckling kan ni läsa sammanställningarna från Ekonomistyrningsverket för 2007, 2008 och 2009. När det kommer till statsskuldens utveckling, kan ni läsa Riksgäldens sammanställningar. Ekonomifakta har även en bra sammanställning över statens finanser och statsskulden.

”Have a good night”

// Edvin

Twingly, Intressant och Alliansen.

Annonser

6 reaktioner på ”Svar till: Peter Andersson

 1. Edvin
  återkommer förstås.

  Men det vore trevligt om du hade källhänvisningar. Att leta över detta på hela nätet tar…tid….

  /p

  ps: nej, jag tittar inte på sida efter sida..Använder google… 🙂

  • Såg att jag hade skrivit 185 miljarder, den rätta siffran är naturligtvis 135 miljarder om man räknar med engångseffekterna 🙂 När det kommer till statsskulden kan du hitta siffrorna hos Riksgälden. ESV har siffrorna över statsfinansernas utveckling mellan 2006-2009. Riksgälden har även siffrorna på statsfinansernas utveckling och djupanalyser.

   Edvin

 2. Varför jämför du med januari 2006 kära vän? Sverige hade en stark ekonomisk uppgång januari-september det året som du inte riktigt kan ge alliansen äran för…

  • Menar du statsskulderna eller budgeten? För budeten var ett överskott för helåret 18 mrd 2006 och då styrde S (inkl engångseffekter).

 3. Ping: 70 mrd minus 50 mrd = 20 mrd! « Edvin Ala(m) 3.0

 4. Ping: Intressanta påståenden och (S)iffror « Edvin Ala(m) 3.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s