Bloggdebatt: Ungdomsarbetslösheten!

En kortis – Sneglade på Facebook tidigare idag och såg att Kent Persson har dragit igång ett bra initiativ i bloggosfären, nämligen veckans bloggdebatt. Veckans ämne är vilken fråga som kommer avgöra valet 2010. Min gissning är vilka förslag alternativen i svensk politik kommer presentera för att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden och därmed se till att ungdomsarbetslösheten sjunker, helst under genomsnittet i EU. Jag tror det är ganska självklart till varför frågan kommer att avgöra vilket av alternativen som kommer få förtroendet att leda Sverige under nästa mandatperiod. Många ungdomar som jag har har träffat under åren sedan jag tog studenten (och som inte vill studera på högskola) vill inget annat än att ha minst en fot på arbetsmarknaden för att därmed vara självständig och stå på egna ben. Dessutom kan jag tänka på hur jag skulle må ifall jag inte hade mitt extraknäck vid sidan av studierna, jag skulle verkligen hata det och det är en underdrift. Den som även har lösningarna på hur man ska sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för landets ungdomar kommer även vinna deras föräldrar. För om vi ska vara seriösa ett tag, vilken förälder skulle tycka det är okej att deras barn inte hade något arbete att gå till efter avslutade studier?

Magnus Andersson, Tokmoderaten, Per Ankersjö, Mina Moderata Karameller och  Eva Westerberg

// Edvin

Twingly, Intressant, Alliansen, Val2010 och Politik.

Annonser

4 reaktioner på ”Bloggdebatt: Ungdomsarbetslösheten!

 1. Ping: Vad avgör valet 2010? « Kent Valdemarssons blogg

 2. Ping: Spännande start på veckans bloggdebatt! « Kent Persson (m) blogg

 3. Hej!

  Det är helt rätt att de som tar sin examen måste ha ett jobb som ”motsvarar” deras utbildning/kompetens att gå till efter examen.

  Vad jag tror på är att satsa på att matcha mot ”rätt jobb” som motsvarar de utexaminerades kompetens. Det kan göras bäst genom den globala databasen Monster.com , där man har just de Entry Level Jobs som ungdomarna efterfrågar. Dessa jobb finns uteslutande utanför EU, tex i Australien, Kanada och Amerika.
  Men, det är ju bättre att matcha de unga mot dessa jobb än att
  sätta dem i utanförskap och bidragsberoende och i olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder som inte leder någonstans.

  Det skulle göras bäst genom att alliansen tar ett beslut om en snabb nedläggning/avveckling av arbetsförmedlingen. De fyller enligt alltfler vanliga människor ingen som helst funktion. Studier visar att de förmedlar i princip inga som helst jobb oavsätt vad som finns i platsbanken.

  Det hade varit bättre med en nedläggning av AF och att man lade in en omdirigeringslänk så när människor klickar på länken för arbetsförmedlingen så omdirigeras de genast till Monster.com
  där RIKTIGA JOBB växer fram, och dessutom just jobb som innehåller vad unga människor efterfrågar nämligen ENTRY LEVEL JOBS som är den väg in som ungdomarna faktiskt förtjänar att få.

  Entry Level är riktiga jobb med rimliga ingångslöner och med mycket bra utvecklingsmöjligheter för individen. Dessa jobb växer faktist fram väldigt fort utanför EU, men inga sådana jobb finns att hitta inom EU:s gränser. Jobben växer fram inom många intressanta branscher i Australien, Kanada och Amerika.

  Tänk om vi kunde öppna upp för att hjälpa våra ungdomar till dessa jobb genom att ge dem den ”work authorization” som alltid krävs för dessa jobb. Då hade vi kunnat minska både ungdomsarbetslösheten och akademikerarbetslösheten i en och samma vända.

  Jag tror stenhårt på den här modellen med ENTRY LEVEL JOBS, för det visar sig vara den snabbaste och bästa vägen till arbetsmarkaden och olika jobb inom olika branscher. Dessutom så innehåller de flesta Entry Level jobs, låga eller inga trösklar in på arbetsmarknaden. Det står ofta klart och tydligt i annonserna: Entry Level – No Experience Needed. Det betyder att det finns INGET moment 22 så som det finns i Sverige och hela EU.

  Mvh

  Mikael

 4. Ping: Stort intresse för ”veckans bloggdebatt” « Kent Persson (m) blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s