Ge lärare med högre kvalitet högre lön!

Noterar att Centerpartiet  föreslår en kunskapsmiljard där skolor som förbättrar resultaten får ta del av en kunskapsmiljard. En intressant idé som säkerligen kommer sätta surr i bloggosfären, dock är jag tveksam till  Centerpartiets utformning av kunskapsmiljarden. Missförstå mig inte jag är för morötter inom utbildningsväsendet där man premierar goda insatser som leder till högre kvalitet och lägre utslagning men jag tror inte att en kunskapsmiljard, som enbart är knuten till resultaten i dom nationella proven, är den ultimata lösningen mot kvalitetsbristerna och utslagningen inom grund- och gymnasieskolan. Om man vill förbättra studieresultaten och minska utslagningen anser jag att man måste fortsätta lösa bristerna från flera håll. Dessutom tror jag inte att det stora problemet inom utbildningskedjan är brist på resurser, snarare hur verksamheterna använder skattebetalarnas pengar. Hursomhaver. Allians för Sverige har sparkat igång en del positiva reformer uner mandatperioden på utbildningsfronten, men det räcker dessvärre inte utan det behövs ytterligare reformer som höjer kvaliteten i undervisningen och minskar utslagningen.

Tre förslag som dyker upp i mitt huvud är; Att göra det enklare för näringslivet och grund- och gymnasieskolor att flätas samman. En av anledningarna bakom den höga ungdomsarbetslösheten är att ungdomar inte har tillräckligt med arbetslivserfarenhet och att det är en stor klyfta mellan utbildningsväsendet och arbetsmarknaden. Att våga kvalitetstesta lärare . Kvalitetstesterna ska naturligtvis inte vara vanliga utvärderingspapper utan dom bör baseras på forskning. Lärare som har hög kvalitet bör få högre lön och  lärare som inte har hög kvalitet ska  få stöd via fortbildningsprogrammen. Att arbeta mot mobbning och den brister i den psykiska och fysiska arbetsmiljön. En elevs prestationer hänger mycket på hur bra arbetsmiljön, ifall eleven känner sig taggad att få mer kunskap och ifall eleven känner sig trygg på skolan.

Lite kuriosa – En av Alliansens bästa utbildningspolitiska reformer under mandatperioden var återinföra speciallärarutbildningen.

Uppdatering: Jan Björklund välkomnar Centerpartiets förslag om en kunskapsmiljard för att höja kvaliteten i undervisningen och minska utslagningen, men lyfter upp problemen med att knyta satsningen mot resultaten i dom nationella proven. Det ska bli intressant att se hur Centerpartiets förslag om en kunskapsmiljard utvecklas under dom kommande veckorna, det är en god idé men jag tycker inte att den ultimata lösningen mot kvalitetsbristerna och utslagningen är knyta satsningen till resultaten i dom nationella proven.

DN Debatt, SvD och SR

// Edvin

Twingly, Intressant, Centerpartiet, AlliansenVal2010 och Politik.

Annonser

3 reaktioner på ”Ge lärare med högre kvalitet högre lön!

  1. Ping: Ett utspel som både alliansen och centern vinner på « Kent Persson (m) blogg

  2. Ping: Bonus till skolor som höjer resultaten en belöning i efterskott « Tankar om skolan i media

  3. Ping: Kömiljard blir Betygsmiljard | Högbergs Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s