Jämställdhet byggs underifrån och inte via rödgrön elitism!

Ämnet för veckans bloggdebatt är jämställdhet! Det är ett intressant ämne och jag hoppas att jag med mitt inlägg i debatten bidra till att öka självförtroendet hos mina alliansvänner, för det behövs verkligen en rejäl självförtroendeboost. Jag tycker att Alliansens jämställdhetspolitik är överlägsen än det som dom rödgröna elitisterna förespråkar, eftersom att våra lösningar inte centrerar kring innehållslös plakatpolitik utan våra lösningar går ut på att ge verktyg åt människor att få makt och inflytande, för att bli självständiga. Jobbskatteavdraget är ett exempel. Alla som har läst mina inlägg om jobbskatteavdraget under den senaste tiden har förstått att reformen har en långsiktig potential att skapa 88000 nya jobb i Sverige. För samhället är det här naturligtvis en bra reform i form av ökade skatteintäkter som säkrar kvaliteten i välfärden, men för den enskilde individen innebär reformen ett steg bort från utanförskap och bidragsberoende till gemenskap och självförverkligande. Men också självständighet! För många som arbetar inom välfärden, i synnerhet kvinnor, innebär jobbskatteavdraget att man får behålla en tusenlapp av sin lön varje månad. En tusenlapp extra i månaden för förskolläraren (som enligt vänsterpartierna är en höginkomsttagare) betyder mycket efter som att man självständigt och tryggt kan använda till olika utgifter.

Vänsterpartiernas syn på jämställdhet däremot är elitistisk eftersom att deras lösningar går ut på att det är politiker som bäst vet hur människor ska forma och leva sina liv. Varenda gång borgerligheten har genomfört eller presenterat reformer som ger mer makt åt människor så har vänsterpartierna stått på andra sidan och skrikit och yrkat avslag (sorry to break this for you men Miljöpartiet står numera även på avslagssidan). Vi kan ta barnomsorgen som ytterligare ett exempel. Under mandatperioden har Alliansen genomfört en relativ okänd reform inom barnomsorgen, nämligen barnomsorgspengen. Syftet med barnomsorgspengen är att öka barnfamiljernas makt och valfrihet att kunna välja olika former av verksamheter som verkar inom barnomsorgen och det i sin tur skapar möjligheter för verksamheter att startas, som gör det enklare för människor, i synnerhet kvinnor, att kombinera föräldrarskapet och arbetslivet. Med barnomsorgspengen får föräldrar större möjligheter att välja en verksamhet som ligger närmre jobbet och gör det enklare att gå ihop tillsammans för att bedriva en verksamhet. Vänsterpartiernas svar på detta är att det är dom rödgröna elitisterna som vet bäst och därför har dom flaggat för att dom vill avskaffa barnomsorgspengen.

Liknande historier kan man hitta inom nästan varenda politikområde och jag tycker det är viktigt för alla oss som är engagerade inom alliansen att hitta historierna, berätta om dom och samtidigt driva utvecklingen inom alliansen framåt.

Eva Westerberg, Mark Klamberg, Thomas Böhlmark, Lilith Svensson

// Edvin

Twingly, Intressant, Alliansen, Jämställdhet Val2010, Veckans bloggdebatt och Politik.

Annonser

3 reaktioner på ”Jämställdhet byggs underifrån och inte via rödgrön elitism!

  1. Ping: Full fart i jämställdhetsdebatten i #vbd « Kent Persson (m) blogg

  2. Ping: Läsvärda blogginlägg om jämställdhet « Kent Persson (m) blogg

  3. Ping: Veckans bloggdebatt: ”Frihet” « Kent Persson (m) blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s