S nya kampanj = FAIL!

Pension är uppskjuten lön och ska därför inte beskattas hårdare än lön.

– Ibrahim Baylan

Notera att Ibrahim Baylan är bitter i dagens Brännpunkt. Väldigt bitter och vill att pensionärer och löntagare ska betala lika mycket i skatt. I realiteten betyder det att alla som arbetar, i synnerhet låg- och medelinkomsttagare, kommer få höjd skatt, vilket betyder en försämring av jobbskatteavdraget vilket i sin tur betyder att man minskar den potentiella effekten av reformen att nå 88000 nya jobb. Det är dock ingen stor nyhet att Socialdemokraterna tillsammans med dom andra vänsterpartierna hellre prioriterar en utbyggnad av bidragssystemen. Nu går vi över till Socialdemokraternas valbudget för 2010.

Att införa stimulanser som håller kvar personer över 65 år på arbetsmarknaden är rimligt. Vi anser därför att regeringens förvärvsavdrag för beskattningen av pensionärer som jobbar är positivt.

– Socialdemokraternas valbudget för 2010

Hmmm. Hur var det nu? Enligt Socialdemokraterna är pension uppskjuten lön (även om det faktiskt inte är sant för en stor del av dagens pensionärer) och då ska pensionärerna inte betala högre skatt än löntagarna. MEN! Socialdemokraterna vill att personer som arbetar efter pensionsåldern ska få omfattas av Alliansens dubbla jobbskatteavdrag, men inte dom som gått i pension. Den här kampanjen luktar FAIL!

Läs DN, SVD Ledare

Bloggar: Ape reft of his tail

// Edvin

Twingly, Intressant, Alliansen, Val2010 och Politik.

Annonser

3 reaktioner på ”S nya kampanj = FAIL!

 1. Hej!

  Sluta upp med era negativa kampanjer.

  Det är många som tycker att det finns viktigare saker och problem att ta tag i.

  Det räcker med att läsa Saco Rapporten ”Unga akademiker arbetslöshet och etableringsproblem”, så hittar man där ett mycket intressant och relevant problem. Rapporten visar nämligen på att denna grupp har ”hög/mycket hög” arbetslöshet oavsätt konjunktur.
  Dessutom visar det sig att denna grupp blir allt större då alltfler utexamineras från olika teoretiska samhällsvetenskapliga program från våra universitet och högskolor men inte får de sedan några jobb.

  Många började faktiskt att söka jobb på egen hand under sin utbildning men mötte ett samhälle som föraktade en något fruktansvärt. De möttes av en arbetsmarknad där alla dörrar stängdes och låstes för dem och att det som normalt är sista instansen blev med tvång första och enda instansen för dessa.

  De tvingades alltså direkt i armarna på socialen, därför att de mötte en arbetsförmedling som visade öppet förakt för dem och hänvisade med hela handen till socialen, därför att Arbetsförmedlingen själva sa ifrån att ”arbetslösa akademiker kan vi inte hjälpa för det ingår inte i vårt uppdrag”.

  Rapporten från SACO visar att det inte är korttidsarbetslösa vi talar om utan mycket långtidsarbetslösa människor med höga examina ända upp på doktorsnivå. Redan för ett antal år sedan varnade SULF för detta genom sin rapport som de presenterade på ett seminarium under Almedalsveckan och de visade på att vad som sker är ”Forskarutbildad till arbetslös”.

  Det är slöseri med individens tid, energi, engagemang och ekonomiska insats när man inte får något tillbaka för sin investering i högre utbildning.

  Tyvärr kan vi se att många av dessa hade haft en privatekonomisk situation som är bättre om de istället gjort som många ungdomar gjorde, nämligen gick med på att Arbetsförmedlingen i samarbete med Försäkringskassan förtidspensionerat dem direkt efter gymnasiet.

  Nu sitter de istället med en studielåneskuld/studielånefälla på någonstans mellan 300.000 – 500.000 kronor som de inte kan ta sig ur, därför att de inte får några som helst jobb trots att de är mycket aktiva med att söka jobb. Sedan råkar de mycket illa ut därför att de inte har något studerandevillkor, som gör att de har något kvar att leva på under en omställningsperiod och dessutom drabbas de sedan extra hårt därför att CSN har blivit hårdare med sina återbetalningskrav visar det sig.

  De tolkar nämligen ”synnerliga skäl” till dessa personers nackdel. Dvs, för att man skall nå upp till synnerliga skäl så måste man vara ”långvarit beroende av socialbidrag” och då tolkas det av myndigheterna och av domstolarna som att nyutexaminerade inte är i den situationen trots att de verkligen är långtidsarbetslösa. Långvarit beroende av socialbidrag tolkas som 4-5 månader enligt de rättsfall som jag tagit del av från Regeringsrätten.

  Jag har funderat mycket på hur man kan lösa det här problemet och då finns det lite olika sätt att göra det på.

  Ett sätt är att man satsar på att införa ett riktat stöd till denna grupp för att de istället skall kunna söka möjligheter att starta om utanför EU, där det finns både efterfrågan och intresse för deras kompetens och kunskaper, dessutom finns det Entry Level jobs som är lämpliga för unga akademiker i tex Kanada, Amerika och Australien. Så genom att man inför ett riktat stöd till dessa under en omställningsperiod så kan de på plats i dessa länder få den professionella hjälp att komma in på arbetsmarknaden som inte finns att tillgå i vare sig Sverige eller Europa som helhet.

  Genom att göra så här så ger man dem en chans att komma in på arbetsmarknaden och det är mycket mer i linje med ”arbetslinjen” än dagens system med hänvisning till socialtjänsten som inte kan ge dem någon som helst hjälp.

  Dessutom skulle de på det här sättet få tillgång till den Jobtraining som dessa länder erbjuder som heller inte finns att tillgå i Sverige eller Europa som helhet.

  I en global värld så måste man enligt mig se hela världen och då är det ju bättre för dessa individer att de får den hjälp de behöver för att komma in på arbetsmarknaden någonstans än att sitta kvar i Sverige och fortsätta söka jobb där de ändå bara blir bortsorterade månad in och månad ut, år in och år ut och då riskerar att knäcka ”ryggraden” på kommunernas ekonomier genom att kommunerna med allra största sannolikhet tvingas försörja de här personernas för resten av livet.

  Så det är mycket smartare att istället för Socialen och försörjningsstöd, så satsa på ett riktat stöd så att de av oss som verkligen vill in på arbetsmarknaden får den chansen oavsätt var i världen. Tex stöd för att försöka etablera sig utomlands istället där vi får tillgång till den expertis som vi behöver och som inte finns att tillgå i Sverige eller EU som helhet.

  Detta är i linje med ”arbetslinjen”. Ingen vinner ju på att vi stängs ute månad in och månad ut, år in och år ut.

  Det är bättre med ett riktat stöd så som jag föreslår än att fortsätta med ”hänvisning till socialen” som inte skapar jobb och som inte leder till att kunskap och kompetens tas tillvara.

  Mvh

  Mikael

 2. Ping: Trovärdigheten saknas « Kent Persson (m) blogg

 3. Sjuka, arbetslösa, samt pensionärer skiter väl i om du får höjd skatt eller höginkomsttagarna får höjd skatt.
  Moderaterna skattediskriminerar ju dessa grupper.
  Finns inget annat Land av 18 undersökta där dessa grupper betalar mer i skatt på samma inkomst.
  Gällande jobben. Moderatalliansen har inte kunnat fixa jobb umnder sin mandatperiod det enda de fixat är avdrag för hushållstjänster som gynnar välbeställda.

  Självklart är det vettig bygga ut bidragssystemen för svaga grupper istället för att göda välbeställda med avdrag, bidrag, skattesänkningar,
  så vi skiter helt enlkelt i om du drabbas eller om ni moderattölpar hamnar i ruinens brant.
  Jag skattar varje gång jag får se en utblottad moderat,
  med eran människosyn är ni inte värda ett piss i mina ögon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s