Framtidens välfärd

Sverige jobbar – Igår släppte programberedningen för välfärdsfinansieringen en rapport om välfärdens framtida utmaningar. Rapporten handlar kort och gott om att allt färre kommer försörja allt fler i Sverige fram till 2035 samt att kostnaderna för välfärdsverksamheterna kommer öka och om man inte hittar olika vägar för att finansiera behovet då kommer kommunalskatten höjas med 13 kronor per hundralapp. Samtliga partier i programberedningen är överens om problembilden men dom har inte kunnat enas kring lösningarna. Big suprise – En skattehöjning med 13 kronor per intjänad hundralapp är inte rimligt i ett land med ett av världens högsta skattetryck. Trots jobbskatteavdraget är det tufft att vara låg- och medelinkomsttagare i Sverige och en skattehöjning på 13 kronor per intjänad hundralapp gynnar inte drivkrafterna för att göra det mer lönsamt att arbeta. Dock tar jag rapporten med en nypa salt eftersom att den bygger på osäkra scenarior som inte tar allt för stor hänsyn till möjliga  reformer som kan förändra framtidsutsikterna.

Jag tror inte det finns en universell lösning på välfärdens utmaningar, utan tror det behövs en rad olika lösningar på bred front. Vi behöver få mer välfärd för varje skatteöre (inte krona) vilket betyder att effektiviseringsarbetet i samtliga kommunala verksamheter måste fortsätta. Det finns goda exempel runtom i landet där kostnaderna för välfärdsverksamheterna är lägre mellan jämförbara kommuner och landsting utan att det har påverkat kvaliteten negativt. Det behövs fler utbildningspolitiska reformer som minskar klyftan mellan utbildningsväsendet och arbetsmarknaden så att en stor grupp elever inte slussas ut i utanförskap efter studenten och ytterligare reformer i socialförsäkringarna som hjälper människor bort från utanförskap och bidragsberoende till gemenskap och självförverkligande. Det behövs fler politiker i Sverige som vågar prioritera i dom kommunala budgetarna och som är ansvarsfulla med skattebetalarnas pengar. Ovanpå detta tycker jag att vi bör diskutera vikten av en ny kommunreform som minskar antalet kommuner och som tydliggör ansvarsfördelningen mellan stat, kommun, regioner och landsting. Sådana reformer är lyckade enligt min mening ifall det det finns ett genuint intresse underifrån och kan inte piskas fram ifrån statliga tjänstemän eller politiker i Stockholm.  Det nuvarande kommunala utjämningssystemet måste avvecklas och ersättas men en modell som inte piskar väl skötta kommuner och landsting utan tvärtom uppmuntrar fler kommuner att stå på egna ben. Det behövs fler reformer i skattesystemet som gör det mer lönsamt att arbeta (det är bra för samhället i stort men i synnerhet för den enskilde ), som sänker trösklarna in på arbetsmarknaden, som förbättrar företagsklimatet i Sverige så att morgondagens företag kan växa fram och som gör Sverige ett attraktivare land för utländska investerare.

DN, PJ och Kent Persson.

// Edvin

Twingly, Intressant, Alliansen, Val2010 och Politik.

Annonser

2 reaktioner på ”Framtidens välfärd

 1. Hade man velat ha lösningar till välfärden hade man haft det.
  Kanm an invadera andra länder kan man skapa jobb och bygga bostäder.
  Ett icke polariserat land utan brott ger väl inte maktgalningar kontrolfreaks mera jobbb snarare tvärtom.

 2. Ja det finns MYCKET vi kan göra för att optimera våra resurser inom vård, skola och omsorg. Och här gäller det att inse värdet i varje människa och utgå ifrån det friska. Kan varje enhet i organisationen dessutom se vad som behöver göras blir det ännu bättre. Använd moderna metoder! För detta kan vår FMS-metod användas, eller andra liknande mätbara verktyg. Detta tillhör framtiden och det är just det som är arbetslinjens kärna. Se till att alla kan arbeta – på något sätt. Inte sjukskriva! Detta ledar bara till utanförskap och passivitet. Se till vad varje människa kan bidra med i stället.

  Läs mer om hur på http://fms-gotland.blogspot.com/

  Mvh

  Lennart Bladh

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s