Anledningen till varför det finns 7 miljoner löntagare

I debatten mot Fredrik Reinfeldt under gårdagens Agenda hävdade Mona Sahlin att det finns över 7 miljoner löntagare i Sverige. Det uttalandet fick nog en hel del personer att bli helt förvirrade. Well sanningen är den, enligt SCB, finns omkring 4,5 miljoner löntagare i Sverige. Fråga: Varför hävdade Mona Sahlin att det finns över 7 miljoner löntagare i Sverige? Svar: Under mandatperioden har Mona Sahlin tillsammans med företrädare från dom andra vänsterpartierna hävdat att jobbskatteavdraget har sänkt skatten för dom rika i Sverige. För att ”bevisa” det hela har Mona Sahlin och vänsterpartierna förvandlat landets låg- och medelinkomsttagare till höginkomsttagare genom att bland annat inkludera personer exempelvis studerar och inte jobbar (som därmed inte omfattas av jobbskatteavdraget).  Om ni vill så kan ni ta en tripp genom Mona Sahlins och vänsterpartiernas ”rikaste halva” av Sverige.

Uppdatering: Nu verkar det som att Mona Sahlins stab försöker skylla gårdagens slipp på att hon hade feber. Men jag tror nog inte att det är sant. Varför? Jo för när man  går in på SCB:s hemsida så ser man att det finns omkring 7 miljoner personer i befolkningen (mellan åldrarna 15-74) som SCB räknar med i arbetskraftsundersökningarna . Det är är den här gruppen som Mona Sahlin kallar för löntagare, något som hon bekräftar i artikeln.

Bloggar; Magnus Andersson och Mattias Grängzell

SvD, Expressen, DN, SvD kollen

// Edvin

Twingly, Intressant, Alliansen, Val2010 och Politik.

Annonser

7 reaktioner på ”Anledningen till varför det finns 7 miljoner löntagare

 1. Ping: Claeskrantz.se » Twitterfierad eller mediafierad politisk debatt

 2. Ping: Så kan Alliansen vinna valet « Kent Persson (m) blogg

 3. Fint. I sossarnas Sverige har alltså bidrag upphöjts till lön. Sålunda finns det ingen anledning för bidragstagaren att söka sig ett avlönat arbete utan han kan tryggt ligga kvar hemma på soffan.

  • När ska denna uppfattning av socialdemokraterna försvinna?
   Varför skulle människor sluta arbete bara för att de kan få bidrag om de inte arbetar? Människor vill arbeta!

 4. Edvin, om du nu varit inne på SCB så borde du lätt ha kunnat märka att antalet personer med taxerbar eller för den delen beskattningsbar förvärvsinkomst är ungefär 7 miljoner, det är rätt uppenbart att det var denna summa som Mona Sahlin med 39° C feber lyckades blanda ihop med löntagare.

 5. Viktor: Om det stämmer att SCB kallar bidrag (statligt subventionerade ”socialförsäkringar” alltså) för förvärvsinkomst så är det något som Alliansen borde skynda sig att åtgärda innan de röd-gröna kommer tillbaka till makten. Eller har Reinfeldts nya arbetarregim ett intresse av att det ska fortsätta vara så?

  En riktig liberal regering borde istället söka inspirition från Milton Friedmans förslag att ersätta bidragen med ett generellt skatteavdrag, ”negativ skatt”, så att det blir tydligt vilka som är nettogivare och nettotagare.

  Ifall arbetaregimen vill fortsätta syssla med social(demokratisk) ingenjörskonst, istället för att låta folk fatta sina egna ekonomiska beslut själva, kan den negativa skatten differentieras med avseende på ålder, sjukdom osv, så att det nya ”kvotering 2.0”-samhället kan implementeras även med en sådan modell. Då får vi åtminstone ett lite lägre skattetryck.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s