Jävlas man med höginkomsttagare jävlas man med välfärden!

Tycker att Sanna Rayman träffar huvudet på spiken i hennes senaste inlägg på ledarbloggen om vänsterns syn på människor med högre inkomster. Istället för att öka drivkrafterna för fler människor att vilja bli höginkomsttagare gör vänsterpartierna nästan vad som helst för att sätta upp hinder för människor att göra det där lilla extra. Två exempel från vänsterpartierna är att dom vill återinföra förmögenhetsskatten och höja världens högsta marginalskatter till strax under 60 procent. En del kallar det här för rättvisa men jag tycker att man skjuter sig själv i foten, big time.  Man ska, som Sanna Rayman påpekar, inte glömma bort att människor med höga inkomster är med och betalar en stor del av deras inkomster för vår gemensamma välfärd. Att höja marginalskatterna ytterligare och införa en skatt på kapital kommer minska drivkrafterna för människor att utbilda sig till läkare och jurister (för att nämna två exempel) samt öka drivkrafterna för människor med högre inkomster att flytta utomlands och kvar blir alla vi andra som kommer täcka upp bortfallet i form av ytterligare skattehöjningar, i synnerhet för låg- och medelinkomsttagare vilket i sin tur monterar ned arbetslinjen. Därför är det viktigt att man fortsätter sänka trösklarna in på arbetsmarknaden genom att sänka skatten på att anställa, genom att det blir mer lönsamt för människor att arbeta (i synnerhet för låg- och medelinkomsttagare) men också att det blir mer lönsamt att göra det där lilla extra. Kort och gott; Pysslar man med innehållslös symbolpolitik för att jävlas med höginkomsttagarna, jävlas man med vår gemensamma välfärd.

Förra veckan åkte jag tillsammans med tre andra bloggare från Alliansen med på Alliansturnén runtom i Sverige. Vi tyckte att Alliansen borde skruva upp reformarbetet i framtiden och kom överens om nio gemensamma punkter. En av våra punkter som vi kom överens om var att upprätthålla andemeningen i skattereformen, minst hälften kvar av en löneökning.

Läs även den klassiska storyn om svensk fördelningspolitik.

// Edvin

Twingly, Intressant, Val2010, Alliansen och Politik.

Annonser

2 reaktioner på ”Jävlas man med höginkomsttagare jävlas man med välfärden!

 1. Hej Edvin!

  Mycket av det du skriver stämmer. Men, något som vi inte får glömma är att i Sverige LÖNAR DET SIG INTE att utbilda sig, och de akademiska utbildningarna KICKAR UT de nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade i UTANFÖRSKAP utan möjlighet att komma tillbaka.

  Jag kommer aldrig att hålla tyst bara för att göra er glada. Jag utgår bland annat ifrån rapporten ”Unga akademikers arbetslöshet och etableringsproblem”. Dessutom kan jag se att på grund av rapporterna ”akademi eller verklighet” och ”Jakten på anställningsbarhet” så har alltfler hamnat i den svenska ”FRYSBOXEN”.

  Vi kan tex titta och klart och tydligt se att bland de som utexaminerats under perioden 2007-2010 så är en majoritet fast
  i den svenska ”FRYSBOXEN”, därför de får inga som helst jobb oavsätt hur aktiva de är med att söka jobb.

  Det stämmer också överens med resultaten i den doktorsavhandling som jag läst från Umeå Universitet där resultatet visar på att det finns ingenting som säger att bara för att man söker fler jobb så är man garanterad ett jobb. Således faller hela den teori som Alliansen kör med där man säger att alla skall söka alla jobb överallt inom alla områden och branscher.

  Däremot visar resultatet i avhandlingen att om man som individ struntar i Arbetsförmedlingen och bara söker de jobb som man själv tycker är relevanta och som man är kvalificerad för så har man större chans att få ett jobb. Men, nu i svåra ekonomiskt tider så har det visat sig att bland nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade unga akademiker så har sannolikheten för att dessa skall få jobb även om de söker jobb sjunkit nästan ner till 0% eller till och med under 0%. Dvs, det är slöseri att anstränga sig nu och att man istället bör vänta till det vänder upp igen.

  Mvh

  Mikael

  • Hej Edvin,

   du har ju helt rätt. Jag tillhör själv skatteflyktingarna. Just nu jobbar jag i Regensburg i Tyskland, och har 7 svenska kollegor/kompisar. Av dessa har liksom av en märklig slump 4 stycken doktorsexamen och resten är civilingenjörer.

   Min tolkning är:
   Tyska företag har råd att betala högre lön eftersom arbetsgivaravgiften har ett tak. Inkomstskatten på ”nettolönen” är ungefär i samma nivå. Detta gör det betydligt mer attraktivt både för företag och anställda att investera i arbete som kräver hög kompetens.

   Totalt bör man naturligtvis betrakta arbetsgivaravgiften som en del av lönen. Och i Sverige innebär det att marginalskatten börjar närma sig 70%, inte bara 60% som du skriver. Det är ju bara för lägre inkomster som den faktiskt fungerar som en avgift; kanske upp till 40.000/mån ungefär, alltså så långt som socialförsäkringarnas tak går. Här i Tyskland fungerar det precis så, vilket innebär att marginalskatten inte når högre än ”bara” 53%.

   Och ändå känner man tydligare i Tyskland än i Sverige att folk faktiskt uppskattar sina ingenjörer, både för arbetet dom gör, för arbetsplatser dom skapar åt andra, och för skattepengarna dom betalar in till det gemensamma.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s