Det är faktiskt jag som avgör valet

Noterar att det har publicerats ytterligare en opinionsundersökning som redan har fått spinn i bloggosfären. Något som även jag har märkt under dom senaste åren är att opinionsundersökningar får ett onödigt stort utrymme i den politiska sfären. Under dom senaste åren har allt för många ämnen i partiledardebatter och inlägg i bloggosfären, enligt min åsikt, handlat om procentenheter hit och dit istället för sakfrågorna och skillnaderna mellan partierna och alternativen i svensk politik. Dessutom har jag märkt av att viljan att gå ut och träffa medborgarna minskar när vinden blåser åt ”rätt håll”. Det jag skriver är ingenting nytt, har läst om det på flera bloggar men det var först någongång under sommaren 2008 som jag började bli immun mot opinionsundersökningar.

Fram till våren 2008 var det ett stort avstånd mellan Alliansens partier och vänsterpartierna. Utvecklingen i opinionen bidrog till att jag knappt såg några representanter från vänsterpartierna runtom i Stockholm medan Allianspartierna började mobilisera och gick ut för att träffa medborgarna. Sedan slog finanskrisen till och stödet för Alliansens partier ökade medan vänsterpartierna backade och helt plötsligt var det mer drag hos vänsterpartierna på kampanjfronten än hos Alliansens partier och så har det varit under hela mandatperioden.  Jag har även varit med på ett par events där partimedlemmar från båda blocken uppmanat etablerade opinionsbildare (inte bloggare utan personer som arbetar på tidningar och byråer) sköta kommunikationen med väljarna. Alltså. Istället för att skriva insändare, starta en blogg eller rentutav gå ut och kampanja i största allmänhet finns det medlemmar i partierna som fallit för ”nånanannanismen”. Tråkigt men sant.

Det jag har upplevt under dom senaste åren är anledningen till varför jag är och fortfarande kommer vara en glädjedödare. Dock skrattar jag alltid lika mycket när bekanta och vänner från samtliga partier postar opinionsundersökningar på Facebook när det går bra för det egna laget och inte publicerar någonting när det är trögt i opinionen. Hursomhaver. Valet avgörs på valdagen och den enda garanten för att få ett starkare förtroende runtom i Sverige är att fortsätta träffa medborgarna, lyssna in och komma med lösningar på olika samhällsproblem. Jag har även skrivit det ett par gånger tidigare, valet kommer inte avgöras genom att partiledarna syns i media. Valet kommer avgöras när varje enskild medlem gör plats i kalendern åt olika former av kampanjer minst en gång i veckan. Minst tre i år eftersom att det är valår 😉

// Edvin

Twingly, Intressant, Alliansen, Val2010 och Politik.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s