Verklighetens folk och det mörka hotet mot vår demokrati

En kortis – Dagens ledare i Sydsvenskan är den bästa jag har läst på läng, den handlar om attacken mot vår demokrati i Sverige.  För om man tänker efter så var förra veckans attentat mot Lars Vilks en direkt attack mot den svenska demokratin och därför är jag besviken över att dom sju partiledarna har varit dödstysta. Är dom rädda för att förlora PK-poäng? Är dom rädda för att bli osams med kultureliten? Är dom rädda för att bli kallade för främlingsfientliga eller islamofober? I don’t know men jag vet att det inte finns någon ursäkt för att inte stå upp för vår demokrati och våra grundlagar i Sverige. Göran Hägglund brukar prata om verklighetens folk när han vill försvara människor från klåfingriga politiker på vänsterkanten. Jag gissar att verklighetens folk vill att det ska finnas företrädare som skyddar vår demokrati och våra grundläggande fri- och rättigheter från religiösa och politiska extremister.

It’s our democracy stupid!

// Edvin

Twingly, Intressant och Politik.

Annonser

4 reaktioner på ”Verklighetens folk och det mörka hotet mot vår demokrati

 1. Jag håller med dig om att våra grundlagar och vår demokrati bör försvaras, men det jag är rädd för är att Lars Vilks ska bli en symbol för yttrandefrihet. Det han gjorde var nämligen (enligt mig) djupt idiotiskt, speciellt om hans poäng var att skapa reaktioner. Tänker man ett steg längre så borde man förstå att hans konst polariserar och skapar motsättningar som inte behöver finnas…
  Nu finns yttrandefriheten för att Lars Vilks ska kunna vara en idiot om han vill, men samma frihet betyder inte att han behöver bli en hjälte.

  • Joel: Exakt vad, enligt dig, har Lars Vilks gjort som är djupt idiotiskt?

   I din första mening ska ordet ”bör” bytas ut mot just ”ska”.

  • Joel, ännu ett sånt där irriterande ”ja,men…” inlägg.

   ”Tänker man ett steg längre så borde man förstå att hans konst polariserar och skapar motsättningar som inte behöver finnas…”

   Nej, det är inte Vilks’ konst som polariserar, däremot de våldsamma reaktionerna mot den. Skjut inte på budbäraren som lockat fram motsättningarna som redan finns. Skulle inte detta varit utlösande, kommer snart något annat.

   Det är med all önskvärd öppenhet som vissa individer våldsamt motsätter sig kritik av just islam. Kraft i motreaktionen är av yttersta vikt här, att Sveriges rikes lag är överordnad koranen, alltid. Och att det är huliganmobben som gör fel. Punkt slut.

   Sydsvenskans ledare är äntligen tydlig i sitt ställningstagande.

   Det är hög tid att välja sida, och jag tror det gör att så många våndas med sina ‘men’. Ovanan att ta tydlig ställning lyser igenom. Konflikträdsla är en del av sörjan.

   I denna fråga finns inga ‘men’. Även islam måste tåla kritik i det öppna samtalet. Dom får vänja sig, precis som Jehovas, Livets Ord och allt vad dom heter.

 2. Umm humm? Lagen stöder Vilks, polisen ingrep domstolarna kommer att behandla fallet, på vilket sätt är yttrandefriheten hotad? Varför är inte yttrandefriheten hotad om jag blir nedslagen på krogen efter att jag sagt till en Hells Angels-kille att han kör Japanskt och att jag har legat med hans flickvän, men om Vilks muckar gräl är det plötsligt ett hot mot demokratin?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s