LAS och Ingångslöner

Jag förstår att personer som vill avskaffa LAS inte vill att politiker ska detaljstyra arbetsmarknaden och att sådana frågor ska skötas av parterna. Så långt är jag med på banan och håller till stor del med, men det hela blir konstigt  när samma personer i nästa veva vill reglera unga människors ingångslöner via politiska beslut. Alltså när det gäller LAS (som förövrigt är semidispositiv) så ska inte politiker lägga sig i men när det kommer till ingångslöner då ska minsann politiker lägga sig i och bestämma över lönesättningen på den svenska arbetsmarknaden utan att parterna är med vid bordet.

Den svenska ungdomsarbetslösheten är hög jämfört med många andra länder runtom i Europa och det beror just på att ungdomar i Sverige inte har tillräckligt med arbetslivserfarenhet när dom tagit studenten, att utbildningsväsendet har varit kass på att samarbeta med näringslivet och att LAS fungerar som en stor mur för alla som befinner sig utanför i synnerhet personer som inte ens har haft en fot inne på den svenska arbetsmarknaden. Därför är det bra att Sverige, via den nya gymnasieskolan, äntligen får en lärlingsutbildning värd namnet och att satsningar görs för att höja kvaliteten i dom praktiska utbildningarna. Det behövs naturligtvis ytterligare reformer i form av att hela LAS ses över, att skatten för att anställa sänks ytterligare så att fler växande företag som är starka i den globala konkurrensen för att sänka trörklarna in på arbetsmarknaden för ungdomar.

Parterna på den svenska arbetsmarknaden kan ta ansvar, viljan för att sänka trösklarna för ungdomar i Sverige finns. Genom åren har förslag presenterats och avtal slutis vilket har inneburit att många ungdomar har fått en fot in på arbetsmarknaden. GS Facket (facket för Skogs-, Trä- och Grafisk Branch)  och Trä- och möbelindustriförbundet kom överens om en ny modell för lärlingar, för att minska klyftan mellan utbildningsväsendet och arbetsmarknaden och Irene Wennemo från LO har utrett frågan om lärlingsanställningar i den svenska gymnasieskolan. För att vara lite tydlig, det som många har förespråkat är verklighet i olika delar av arbetsmarknaden. Jan Björklund och parterna på den svenska arbetsmarknaden har förslaget om lärlingsanställningar på bordet och samtliga kan göra något storslaget, frågan är ifall viljan finns.

Björn Axelsson från Almega har skrivit en bra debattartikel i DS om hur utbildningsväsendet måste reformeras i takt med näringslivet. Mycket bra debattartikel!

// Edvin

Twingly, Intressant, Alliansen, Val2010 och Politik.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s