Det blir inte ”miljonärerna” som betalar skattehöjningarna

De Rödgröna påstår att personer med miljoninkomst har fått orimligt mycket av de stora skattesänkningarna. Men detta stämmer inte överens med verkligheten. Det visar Skattebetalarnas Förening i en ny rapport. ”Miljonärernas” pengar räcker inte på långa vägar till för att betala några stora utgiftsökningar, inte ens om hela deras löneinkomst skulle ”konfiskeras”.

Särskilt Socialdemokraterna har sedan hösten 2009 drivit kampanj mot de skattesänkningar som genomförts de senaste åren. Argumenten har särskilt grundats på att skattesänkningarna varit orättvist fördelade.

Det beror på att ”den rikaste tiondelen”, eller ännu mer specifikt ”personer med miljoninkomster” har gynnats med ”kirurgisk precision” av den förda politiken, för att använda Thomas Östros (S) formulering.

I rapporten visar Skattebetalarnas Förening att ”laserprecisionen” i den förda politiken i själva verket varit riktigt dålig när det kommer till att gynna ”miljonärer”.

Av den i särklass största skattesänkningen – jobbskatteavdraget – har totalt 1,3 procent gått till personer med förvärvsinkomster över 1 miljon kronor.

”Miljonärerna” är till antalet ungefär 1,6 procent av dem som jobbar heltid. De tjänar 4 procent av förvärvsinkomsterna och betalar 8 procent av alla direkta skatter på individer.

Av husavdraget har 1,9 procent gått till personer med miljoninkomst.

Av sänkningen av den statliga inkomstskatten på högre inkomster har 3 procent av sänkningen gått till personer med ”miljoninkomster”.

Skulle alla ”miljonärernas” förvärvsinkomster rent teoretiskt konfiskeras helt räcker pengarna bara till att driva offentliga sektorn en och en halv vecka extra.

Arvid Malm

Twingly, Intressant, Val2010 och Politik.


Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s