Utveckling eller avveckling – Du väljer!

Bortsett från Centerpartiets förslag om att sälja delar av Vattenfall och starta Framtidensenergi AB har det varit en dag fri från politik. Anna har kommenterat Centerpartiets förslag via DN . För Moderaternas del är det inte aktuellt med en försäljning eftersom att vi prioriterar en ansvarsfull ekonomisk politik med ansvar för statsfinanserna därtill ren och ny energi. Om en eller flera externa ägare visar ett intresse för att köpa sig in i bolaget kan även det diskuteras, något som alliansens partiledare kom överens om redan för fyra år sedan. Intäkterna till det måste i första hand gå till att exempelvis amortera på statsskulden. Det viktigaste att komma ihåg i sammanhanget är kärnan i Alliansens energipolitik som vi går till val på att driva i minst fyra år till. Målet är ren och ny energi så det räcker till Sverige och allra helst även till export. Det är bra för jobben, välfärden och klimatet eftersom att vi tillsammans driver en långsiktig och klimatsmart politik. Alternativet är energihalvering, ökade elkostnader för hushållen och företag vilket leder till avveckling av jobb, välfärd och orter rutom i landet.

DN

// Edvin

Annonser

En reaktion på ”Utveckling eller avveckling – Du väljer!

 1. Vattenfall har under lång tid betraktats som en gigantisk vinstmaskin, en enorm tillgång för svenska folket, 60 000 kr per invånare har nämnts.
  Denna uppfattning har kommit rejält i gungning. Fokuseringen har flyttats till en rad jätteaffärer genomförda med upplånat kapital i storleksklassen 300 miljarder svenska kronor och som har visat sig enbart vara en belastning.
  Exempel: kärnkraftverken Krümmel och Brunsbüttel inte så långt från Hambrg, stillastående över två år på grund av indraget driftstillstånd för Vattenfall. Orsak: 700 tillbud som äventyrat säkerheten, mörkade, felaktigt beskrivna i rapporter respektive inte alls rapporterade till kontrollmyndigheten.
  Exempel: Kolkraftverket Moorburg också nära Hamburg som Vattenfall påbörjade 2006 och efter nedlagda 15 miljarder svenska kronor stoppade av tyska myndigheter av miljöskäl. Mycket pengar. Hela Volvo såldes för knappt 12 miljarder.
  I Vattenfall har under de senaste 10 åren upplåning och uppköp skett i skenande fart. Den totala omsättningen blev mångfaldigad och de uppköpta anläggningarnas sammanlagda värde har betraktats som tillgång för Sverige. Det är lika mycket fel som Vattenfalls falska skaderapporter till kärnkraftsinspektionen i Tyskland.
  Två kärnkraftverk som har stått stilla i två och ett halvt år, ett kolkraftverk som har kostat 15 miljarder och inte får färdigställas eller köras kan aldrig bli tillgångar – det är belastningar.
  De delar av Vattenfall som kan säljas är endast de som fungerar och har ett reellt värde. Distributionsnätet och vattenkraften t ex. Här tycker jag mig se en risk att svenska folket blir sittande med Svarte Petter och att var och en blir belastade med en skuld på 60 000 kr istället för tillgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s