Fattigt från NetRoots II

God morgon världen! Hoppas att ni mår bra för NetRoots har gett mig en riktigt bra start på morgonen. Noterar att Johan Ulvenlöv och Peter Andersson har uppdaterat inläggen om att reformarbetsgrupperna – Utbildning, hälso- och sjukvård, miljö och klimat, entrepenörskap och hållbar tillväxt, familjepolitik, kultur och idrott samt utrikespolitik och försvar – inte har presenterat sina rapporter. Jag tänkte blogga kort om den nya argumentationen, dels om att arbetsgrupper är arbetsgrupper och att Johan Ulvenlöv, Peter Andersson och gänget på Alliansfritt försöker framhäva sig själva genom att skriva om de tre vänsterpartiernas uppgörelser och rapporter. Jag vet inte när det gemensamma framtidsmanifestet kommer presenteras (dvs exakt datum, tid, plats, vilka kläder partiledarna kommer ha på sig och ifall det kommer bjudas på bullar) men det har surrat om att det kommer vara under valrörelsen. Oroa er inte killar, framtidsmanifestet kommer presenteras innan den 20 september.  Mot 35 motioner och en väldigt tunn budgetmotion som inte täcker samtliga politikområden står fyra starka och genomarbetade statsbudgetar inklusive VÅP:ar, förslag från reformarbetsgrupperna samt förslag från partierna. Jag är inte orolig över Alliansens politikutveckling. Tvärtom. Om man läser igenom arbetsgruppernas rapporter står det klart och tydligt – Förslagen i denna rapport är arbetsgruppens. Inom ramen för det fortsatta arbetet med valmanifestet kommer det efter att arbetsgrupper lagt fram sina förslag att ske en bred prövning av förslagen. Prövningen innebär bl.a. att förslagen vägs av mot det reformutrymme som väntas föreligga utifrån inriktningen att det finansiella sparandet åter ska uppvisa balans och överskott på 1 procent av BNP över en konjunkturcykel under nästa mandatperiod. Därtill ska utgiftstaket hållas. I återgången till överskottsmålet om 1 procent ska även hänsyn tas till resursutnyttjandet liksom till osäkerhet och riskbild i prognosen. I prövningen kommer förslagen även att utvärderas utifrån alliansens prioriterade inriktning om full sysselsättning och färre som står utanför arbetsmarknaden. En avvägning mellan angelägna reformer måste alltid ske. Åtgärder som sätter jobben först kommer därför prioriteras. Förslagen ska även prövas utifrån fördelningseffekter. Det har varit officiellt sedan juli 2009 (Almedalen) under ett seminarium tillsammans med arbetsgruppen för en ansvarsfull ekonomisk politik.

Dags att dra till kontoret!

// Edvin


Annonser

5 reaktioner på ”Fattigt från NetRoots II

 1. Vad menar du att den rödgröna VÅP:en inte innehöll som täcktes av regeringens motsvarighet? Skulle vara intressant att få något exempel.

  • VÅPen är tillägg i statsbudgeten, dvs den som läggs på riksdagens bord under hösten.
   Alliansen – Statsbudget + VÅP
   De tre vänsterpartierna – VÅM.

 2. Nå det var ju inte ett svar på frågan. Vad menar du att den inte innehöll som regeringens motsvarighet innehöll eftersom du kallar den tun?

  • Förutom att VÅMen inte täcker samtliga områden – Tittar man på finansieringen finns det en rad olika hål, bland annat inom klimatområdet men också på fördelnings- och infrastrukturområdet.

   • Men vad menar du borde täckts in i en motionen som inte gjorde det?

    Och vad ser du för hål i finansieringen vilka du inte ser i VÅP:en?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s