VBD – Ungdomsarbetslösheten

Nu tänkte jag efter många veckors frånvaro ge mig in på veckans bloggdebatt. Ämnet handlar om vilken fråga som är viktig för mig i valrörelsen. Den viktigaste frågan för mig i valet 2010 handlar om ungdomsarbetslösheten. Rättare sagt hur den ska minska! Anledningen till att frågan är viktig för mig är för att flera studier har visat att unga personer som är arbetslösa under en längre period löper större risk för att fortsätta var det i livet vilket leder till att ohälsotalet hålls uppe. Det är en ekonomisk, social och psykisk förlust för den enskilde men också samhället i stort eftersom att vi har välfärdsambitioner och står inför stora demografiska utmaningar.

Jag har skrivit om ungdomsarbetslösheten vid ett flertal gånger under flera år och tycker att en del saker som Alliansen har genomfört under mandatperioden är bra. Exempelvis halveringen av arbetsgivaravgiften för personer under 26 år, reformerna inom utbildningsväsendet, nystartsjobben för unga (som de tre vänsterpartierna försöker ta patent på) och reformerna inom sjukförsäkringen. Men! Det räcker inte utan behövs ytterligare reformer. Vad är problemen och lösningarna? Det finns två anledningar till att Sverige har en högre ungdomsarbetslöshet än flera länder runtom i Europa. 1) Klyftan mellan utbildningsväsendet och arbetsmarknaden är för stor. 2) Ungdomar i Sverige har, generellt, inte tillräckligt med arbetslivserfarenhet.

För att minska arbetslösheten bland ungdomar tycker jag att Alliansen bör  fortsätta utveckla lärlingsutbildningen i den svenska gymnasieskolan genom att införa lärlingsanställningar. Arbetet blir således en del av utbildningen vilket sänker trösklarna in på arbetsmarknaden. Det behövs även liknande reformer i den högre utbildningen eftersom att många utbildningar är isolerade från arbetsmarknaden. Dessutom måste företagsklimatet bli bättre! Finanskrisen visade oss att vi inte kan leva på minnen från fornstora dagar. För att sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för ungdomar måste det finnas fler växande företag som kan bli morgondagens globala hjältar. Utan växande företag skapas inga nya jobb och därmed kan vi inte leva upp till våra välfärdsambitioner i Sverige. För att skapa bättre förutsättningar för fler växande företag tycker jag att man kan diskutera förslag såsom en generell sänkning av arbetsgivaravgiften, riskkapitalavdrag samt införandet av ett RIT-avdrag inom ROT- och RUT-avdraget.

Nu ska jag sova. Har en lång dag imorgon!

// Edvin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s