Leif Pagrotsky borde bli komiker

Helgens stora nyhet har handlat om den ekonomiska krisen på Irland. Igår bekräftade den irländska regeringen att de behöver ett krispaket och Eurozonens regeringar meddelade att de kommer ställa upp med ett paket på cirka 800 miljarder kronor. Sverige har via Anders Borg signalerat att vi kan tillsammans med Storbritannien även ställa upp med lån för att stötta Irland i deras hårda arbete med att stabilisera ekonomin och få statsfinanserna i balans. Socialdemokraterna med Leif Pagrotsky ställer sig bakom Anders Borgs linje, dock med ett par krav – att den irländska regeringen genomför en rad olika skattehöjningar. Fair enough, det är självklart att man ställer krav till mottagarländer. Dessutom har jag svårt att se Irland och flera andra länder att resa sig ur de statsfinansiella kriserna utan att behöva höja skatterna och skära ned i de offentliga utgifterna. Personligen tycker jag även det är bra att Sverige och övriga Europa ställer upp med stödinsatser. Anledningen är tigrar och kriser runtom i världen påverkar den svenska ekonomin, därför måste vi koordinera men också samarbeta för att mildra effekterna vid eventuella kriser samt bli bättre på att föra en ansvarsfullare ekonomik politik. Huvudargumentet som Pagrotsky använder för sin linje är dock rolig.

”Ska vi vara med och betala deras underskott kan vi inte acceptera att de har så låga bolagsskatter. De har drivit ner skatterna i hela Europa och därmed skatteinkomsterna för många länder som skulle behöva de pengarna” – Leif Pagrotsky

Jaha. Leif Pagrotsky skyller diverse skattesänkningar runtom i Europa på den irländska regeringen. Okej. Pagrotsky tillhör ”vänsterfallangen” inom Socialdemokratin men han är en kompetent person som fick fortsätta arbeta som statsråd under Göran Perssons ledarskap trots att han kampanjade för Nej-sidan i EMU-omröstningen. Dessutom har han varit (är?) rådgivare åt den grekiska regeringen under de senaste krisåren. Han är ingen Monica Green. Anledningen till att Pagrotskys är innehållslösa och bör klassas som plakatpolitik är för att han har suttit i riksdagen och röstat för samt accepterat en rad olika skattesänkningar på arbete, kapital och inkomster i stort för att nämna ett par exempel.  Krisen på Irland beror inte på reformerade skattesystem och låg bolagsskatt utan problemen uppkom samtidigt som när den internationella finanskrisen svepte runtom i världen, det bidrog till att bubblorna sprack och att marknaderna frös till is. Menar han på fullaste allvar (om man nu ska möta Pagrotsky på hans nivå) att han skyller sina beslut i Sveriges riksdag på den irländska regeringen? I sådana fall har vi sett en ny nivå av plakatpolitik i Svensk politik. Det sista Sverige och Europa behöver är mer av innehållsplakatpolitik som tar tid och energi från det viktiga arbetet som vi har framför oss nämligen att lyfta Europa ur krisen och fortsätta arbetet mot full sysselsättning.

// Edvin

Annonser

En reaktion på ”Leif Pagrotsky borde bli komiker

  1. Ping: Gunnar Hökmark » Arkiv » Irland får det inte lättare med mindre investeringar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s