Björklund är orimlig

God fortsättning! Har haft fullt upp under de senaste veckorna och hoppas att få komma igång med politiken på allvar. Om en vecka så kommer vi i nya utbildning- och arbetsmarknadsnämnden ha en heldag med verksamhetsbesök och sammanträde. Känns pirrigt i magen men jag är övertygad om att allt kommer gå bra i synnerhet med tanke på att vi är en bra grupp som kommer företrädas av Maria Olovsson som dessutom är förste vice ordförande i nämnden.  Hursomhaver.

Dagens stora politiska händelse är att Leif Davidsson har lämnat över utredningen-  Riktiga betyg är bättre än höga betyg – till regeringen. Kort och gott föreslår utredningen bland annat att elever ska kunna få en möjlighet till att få sina betyg omprövade. Ett steg framåt men tråkigt att utredningen inte föreslår att en opartisk instans ska sköta arbetet. Vi är många som har kämpat och slitit i flera år för att stärka rättssäkerheten för landets grund- och gymnasieelever. Jan Björklund är inte positiv till idén och hävdar att det kommer skapa allt för mycket byråkrati eftersom att lärare bland annat kommer bli tvungna att dokumentera elevernas arbeten. Jag tycker det är oerhört tråkigt att Jan Björjklund inte vill stärka rättssäkerheten för landets elever. Betygssättning är trots allt en myndighetsutövning som följer elever från valet av gymnasieskola/universitet/högskola till arbetsintervjuerna. För att rektor, fristående instanser etc. ska kunna kontrollera att beslut har fattats på rimliga grunder måste lärare dokumentera elevernas arbeten. Tycker att det ska vara en självklarhet. Om det är en kostnadsfråga kan Jan Björklund alltid ta en vända igenom statsbudgeten för att se ifall det finns pengar som man kan ta från andra utgiftsposter. Tippar på att det finns en del godbitar hos Nyamko Sabuni. Med sitt motstånd markerar Björklund att skolan ska vara till för att anställa en massa pedagoger istället för att till för landets alla elever. Synd! I övrigt är jag smått positivt överraskad att Metta Fjelkner är försiktigt positiv till förslaget.

Uppdatering: Moderata ungdomsförbundets förbundsordförande, Erik Bengtzboe, skriver på Brännpunk om rapporten och att det bör vara en oberoende instans som sköter samtliga ärenden.

SvD,

In other newsLinda Norberg, Ordförande i utbildningsnämnden i Nacka, har skrivit en bra artikel på Newsmill om senaste rapporten från DEJA. Värt att upplysa är att man i Nacka arbetar målmedvetet med att ge utbildning av hög kvalitet som som erbjuder maximal utveckling till eleverna. Det är inte konstigt att Nacka är en föregångskommun inom utbildningsområdet 🙂

 

// Edvin

4 reaktioner på ”Björklund är orimlig

 1. Problemet med betygen i svensk skola är inte att vissa lärare sätter felaktigt för låga betyg till vissa elever.

  Problemet är att vissa lärare felaktigt sätter för HÖGA betyg på vissa elever, vilket tydligt syns på de senaste 10 årens betygsinflation.

  Som lärare frestas man ofta av att sätta högre betyg än det behövs p.g.a. att:

  – eleverna blir glada
  – man slipper bekymmer med skolledningen som inte vill att skolan ska ge dåliga betyg
  -man slipper allt extra-arbete som det innebär att underkänna en elev (prövningar, omprov, individuella studieplpaner etc.

  Och i.o.m. det här förslaget även att slippa dras in i en ”rättsprocess”

  Givetvis är det bra med rättssäkerhet, men då måste det fungera åt båda hållen, inte bara öka betygsinflationen och göra svenska betyg än mer värdelösa.

 2. Ping: Mikael Persson (M) » Arkiv » Tvångsliberalismen rycker fram

 3. Ping: Möjligheten att överklaga skolbetyg… « Lotta Olsson (m) Blogg

 4. Ping: Björklund borde tänka om och ompröva sin inställning! | Kryssa Benny!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s