Ingen rättighet att bo i City

Bostadsfrågorna är på topp i allafall hos DN. Förra veckan publicerade DN en artikel om att ”inkomstklyftorna” hade ökat i Stockholm när det i själva verket handlade om att stadsdelar i staden hade fått en positiv inkomstutveckling. Problemet för DN är att en del hade fått en högre inkomstutveckling än andra. Fredrik Reinfeldt nämner ett par bra förslag i uppföljningsartikeln i dagens tidning. Utbildningsväsendet måste bli bätte och trösklarna in på arbetsmarknaden måste sänkas ytterligare. När det gäller just utbildningsväsendet tror jag att man kan lära sig mycket om hur man har arbetat i exempelvis Botkyrka, Nacka och Uppsala. Kommer ni ihåg SCB-mätningen som visade att antalet behöriga elever till gymnasiet i socialt utsatta områden har minskat? I den mätningen kunde man samtidigt läsa att det finns kommuner och områden där behörigheten under de senaste åren har ökat. Finns mycket som vi kan lära oss.

På bostadsfronten behövs det en batteri av olika reformer men också cajonas. Till att börja med behövs det tre reformer för att öka byggandet men också rörligheten på bostadsmarknaden generellt men i Stockholmsregionen i synnerhet. För det första behövs det faktiskt modiga kommunpolitiker som vågar anvisa mark och tänker utanför lådan. Förstår att det i vissa kommuner är lättare sagt än gjort men ibland måste man tänka längre fram i tiden än just till nästa ordinarie valperiod. NIMBY-mentaliteten hos personer måste bort bort bort!  även igenom alla lokaler som ni har i era förteckningar och titta på hur mycket det skulle kosta för att göra om dem till ungdomsbostäder. Bara ett exempel. I dagsläget finns det två kollektiva boendeformer som har sina fördelar men de är stela. Dagens lagstiftning om ägarlägenheter på bostadsmarknaden måste bli bättre. Gör det bland annat möjligt för människor att ombilda bostadsrätter till ägarlägenheter! Sist men inte minst kommer Barbro Engman med en bra uppmaning, nämligen att dels sänka momsen för att bygga men också se över fastighetsavgiften för hyresrätter. Gällande antalet hyresrätter och så vidare i Stockholms innerstad (och staden i stort) tycker jag det är bäst för alla ifall den frågan ägs och avgörs av stadshuset. När det gäller vart man bor i Stockholmsregionen tycker jag det viktigaste är bra kommunikationer där tillgängligheten och punktligheten är bra under dygnets alla timmar. Har varit ute i Märsta ett par gånger och det är trevligt, visst det är nästan lika nära till Uppsala C som till Stockholm C men när kollektivtrafiken flyter på så är det ingen big deal. Dessutom är det mysigare och mycket bättre att bo ute i länet än i staden. Men det är min åsikt 🙂

DN 1, DN 2, Aftonbladet, SVT, SvD, Expressen Ledare

Bloggar: Hökmark och DHE

 

// Edvin

5 reaktioner på ”Ingen rättighet att bo i City

  1. Ping: Tweets that mention Ingen rättighet att bo i City « Edvin Ala(m) 3.0 -- Topsy.com

  2. Ping: Hyresmarknaden | Gunnar Hökmark

  3. Klokt. Men Edvin, när du ändå är inne på cojones och politiker, varför inte ett ord om en förändrad prissättning som bättre speglar efterfrågetrycket? Är det fortfarande tabu?

  4. Bostadsbristen och dom höga bostadspriserna beror helt på över en miljon massinvandrade hyresgäster de senaste 25 åren, utan att det byggts bostäder åt dessa!

    Dessutom flyttar över 70.000 nya hyresgäster till Sverige årligen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s