Sigtuna – En kommun i kris

Noterar att Sigtunas kommunalråd Anders Johansson nu har hamnat i spekulationerna om vem/vilka som ska leda Socialdemokraterna i framtiden. Jag är faktiskt imponerad över Anders Johanssons bedrifter i Sigtuna kommun, han har på ett skickligt sätt vunnit val för Socialdemokraterna. Det är lika lätt för Socialdemokraterna att vinna förtroende i Stockholmsregionen som det är för Moderaterna att vinna förtroende i Norrland. Däremot har han under flera års tid misskött kommunens ekonomi och kommer lämna efter sig ett ett resultat och skuldberg som kommer ta många år att få i schack.

Man brukar säga att en bild säger mer än tusen ord, det innebär att tre ord borde säga tillräckligt för att förklara den oansvariga ekonomiska politik som Socialdemokraterna med Anders Johansson i spetsen driver i Sigtuna. Tycker faktiskt synd om Sigtunaborna som inte förstått att kommunen lever på en politik av engångseffekter. Dvs försäljning av mark och tillfälliga statsbidrag. I samband med budgetdebatten 2010  fattade den oansvariga majoriteten med Anders Johansson i spetsen ett beslut om att sälja mark och använda tillfälliga statsbidrag för 80 miljoner kronor för att fixa till kommunens budgetsaldo. Alltså, pengar som bland annat skulle till välfärden användes primärt till att fixa till kommunens budgetsaldo. Frågan alla bör ställa sig är vad som händer när man inte kan fortsätta sälja mark och när statsbidragen inte tickar in på kontot. Då finns det två jobbiga alternativ kvar för Anders Johansson; Att skära ned på välfärdsverksamheterna och kraftigt höja skatten. Ovanpå detta ska man ju naturligtvis ta en titt på kommunens skuldsaldo och där ser det, tro det eller ej, mörkare ut. Trots att Anders Johansson använt engångseffekter under de senaste åren från markförsäljning och tillfälliga statsbidrag för att fixa till budgetsaldo kommer kommunens skulder att öka med cirka 240 procent (!!!) de kommande åren. Det här är pengar som på något sätt måste betalas tillbaka och när kommunalrådet Anders Johansson redan har tömt skafferiet under hög- och lågkonjunktur och maxat kortet så väntar ett stålbad som i värsta fall kommer leda till att människor flyttar från den trevliga kommunen Sigtuna.

Aftonbladet

// Edvin

Annonser

2 reaktioner på ”Sigtuna – En kommun i kris

 1. Trist läsning! Inte helt ovanligt att fiffla med bokföringen och peta in engångsintäkter för att fräscha upp resultatet.
  Bedrägligt men det går uppenbarligen hem.

  En annan post som kommuner och landsting fifflar med är pensionsposten. Man har inte bokfört hela skulden och det väsentliga är ju man har inte satt av några riktiga pengar.

  Kommunerna gör väl en kalkyl att staten kommer betala då en kommun inte kan gå i konkurs. Vi får väl se.

  Har du beaktat effekten av kommunens pensionsskuld??

  • Hej Lars (som jag förmodar att du heter)! Jag har inte hoppat in i kommunens pensionsskuld i detalj men fått höra om att kommunen även där inte ligger riktigt bra till. Jag kan återkomma med information om jag hittar något oroväckande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s