Björklund och Fjelkner landar fel!

Suck! Nu har Folkpartiets obligatoriska artikel om ett förstatligande av den svenska skolan dykt upp igen. Den här gången skriver Utbildningsministern tillsammans med Metta Fjelkner från Lärarnas riksförbund. Både Björklund och Fjelkner landar fel när de tror att ett förstatligande av den svenska grund- och gymnasieskolan löser alla kvalitetsbrister. Det är bara att ta en titt på den statliga lärarutbildningen samt våra högskolor och universitet för att veta att ett förstatligande inte leder till likvärdighet och bättre kvalitet. Det handlar om hur man arbetar på fältet och vilka verktyg (syftar inte på en kateder) som lärarna har för att hjälpa varje enskild elev för att nå målen men också vilka personer som dras till utbildningarna. Så länge Björklund och Fjelkner inte inser detta så kommer tusentals unga elever fortfarande slås ut från grund- och även gymnasieskolan. Dessutom vill jag ha svar på en frågeställning som jag inte fick under 2009; Vill även Folkpartiet förstatliga landets friskolor? Tycker det är viktigt för oss som är friskolevänner att få svar på den frågan med tanke på att Björklund och Fjelkner konstaterar att de försämrade resultaten beror på att det finns för många huvudmän.

Uppdatering: Maria Stockhaus har skrivit ett inlägg i debatten om ett förstatligande av den svenska skolan.

Uppdatering 2: SKL har publicerat en rapport om kommunaliseringen av den svenska skolan. Kort och gott, allt var inte bättre för när den svenska skolan var statlig.

Uppdatering 3: Erik Lakomaa har skrivit en replik om att ett förstatligande inte förbättrar kvaliteten i undervisningen eftersom att det under den tiden pågick en massa reformer i utbildningskedjan.

// Edvin

Annonser

En reaktion på ”Björklund och Fjelkner landar fel!

  1. Ping: Stat eller kommun. | www.perolsson.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s