M väljer att visa korten. Hur kommer S och LO att agera?

Dagens stora snackis i Sverige under resten av veckan kommer vara Sofia Arkelstens debattartikel på DN Debatt. Hon kommer att på nästa partistyrelsesammanträde föreslå att Moderaterna omedelbart börjar offentliggöra namnen på de privatpersoner som skänker mer än 20.000 kronor om året till partiet. Anledningen är att undanröja alla misstankar om att otillbörig påverkan kan förekomma. Frågan har varit uppe på dagordningen några gånger under de senaste åren, våra politiska motståndare har i olika debatter hävdat att Moderaterna tar in stora summor från bland annat diverse företag trots att vår policy har varit glasklara; vi har aldrig tagit emot pengar från företag och eller juridiska personer. Ska bli spännande att följa flödet under dagen och det kommer bli oerhört spännande att se hur Socialdemokraternas verställande utskott och även LO-borgen kommer gå med på att låta LO-medlemmar inte behöva pröjsa för Socialdemokraternas valkampanj och samt redovisa det oavlönade arbete som LO bistår Socialdemokraterna med.

// Edvin

Annonser

21 reaktioner på ”M väljer att visa korten. Hur kommer S och LO att agera?

 1. När vi diskuterar dolda stöd så blir ju en intressant fråga hur mycket det stöd som ledarredaktioner, tankesmedjor och borgerliga lobby organisationer bidrar med. Framför allt värdet på det stöd som borgerliga ledarredaktioner bidrar med skulle vara intressant om Moderaterna och övriga borgerliga partier redovisade, när vi nu pratar om att redovisa icke monetära stöd.

 2. Ja redovisning av bidrag fån privatpersoner är ju en bra början. Men det utgör ju en mycket liten del av de totala dolda partibidragen, vore man seriösa så skulle man redovisa ALLA bidrag över 20 000 kr och inte bara de från privatpersoner.

  • att redovisa bidrag över 20 000kr är att redovisa ALLA bidrag då vi inte accepterar bidrag från företag och/eller juridiska personer…

   ”Vi tar inte emot donationer från företag eller juridiska personer.” -Sofia Arkelsten, partisekreterare (M)

  • Det ÄR alla bidrag. I motsats till de flesta andra partier tar Moderaterna över huvud taget inte emot bidrag från företag eller andra juridiska personer.

 3. Eftersom patiet inte tar emot bidrag från företag så är det beloppet noll Mållgan.

  Aftonbladets ledar- och kulturredaktioner stöttar S och V tillsammans med Arenagruppen, hur skall deras stöd värderas relativt Svenska dagbladets ledarsida?

  Det är en mycket märklig syn vänstern har att allt ständigt skall mätas i pengar, jag tror det bottnar i kronisk avundsjuka hos en del av företrädarna 🙂

  • Det är en sanning med modifikation. Så tidigt som 2002 Fick Moderaterna partidonationer genom att låta företag annonsera i Moderaternas medlemstidning långt över de reguljära annonspriserna. Annonsintäkterna hamnar via medlemstidningen i partikassan.

   Flitiga annonsörer

   Svensk Näringsliv
   Ernströmgruppen
   Atlet
   Svedbergs
   Geveko
   Svensk Kärnbränslehantering AB

   Från 1996 till 2006 har Moderaterna fått in 60 miljoner till partikassan på detta sättet.

   Kan du verkligen påstå att Moderaterna inte tar emot bidrag från företag ?

   • Japp det kan jag!

   • Ok Edvin.

    Då återstår bara frågan varför Moderaterna motsätter sig en lagstiftning där alla politikska partier öppet redovisar exakt varifrån de får sina pengar.

    Om man inte har någonting att dölja finns det ingen anledning att motsätta sig lagstifting som förpliktiga partierna att redovisa alla sina donationer.

    Så vad säger du Edvin. Stödjer du en lagstifting där alla partidonationer skall redovisas ?

    Jag tror du svarar nej men överraska mig gärna.

   • Vi redovisar idag alla donationer som görs till Moderaterna. Nu handlar det om att offentliggöra namnen på enskilda individer som donerar över 20000kr. Min åsikt är att jag tycker att redovisningen som vi gör idag räcker eftersom att medborgare som sympatiserar med oss inte ska bli outade. Om det finns misstankar om brott så kan polis och åklagare utreda.

   • Motsätter du och andra moderater en lagstiftning betyder det att ni har någonting att dölja. Det räcker inte med att säga att ni inte tar emot pengar från företag och juridiska personer.
    Det finns ingen anledning att ha en motsättning mot en lagstiftning om man inte har någonting att dölja.

    Låt säga att det är sant bara för skojs skull, att pengarna dras in genom annonser i medlemstidningen där annonsörerna betalar höga överpriser eller för den delen att insamlingen går genom insamlingsklubbar liknande den som var sällskapet tornet där pengarna dras in genom en mellanhand då är det väl tekniskt sätt så att ni inte ljuger när ni säger att Moderaterna inte tar emot dessa donationer utan de miljonerna kommer genom en mellanhand då är det på orden rätt men i praktiken en lögn.

    Polis och åklagare kan inte utreda någonting som inte är olagligt. Det finns ingen lagstiftning som styr upp vad man får och inte får göra när det gäller att donera pengar till ett politiskt parti.

    Men som sagt har Moderaterna någonting att dölja som inte väljaren skall få se som donationer från organisationer och företag som sponsrar Moderaterna då kan man undra varför det är så känsligt.

    Jag tycker varje väljare har rätt att få reda på vilka företag och juridiska personer som donerar pengar till alla partierna. Man skall inte behöva ”köpa grisen i säcken” när man står i vallokalen.

    Det handlar om en ren demokratisk princip att välja ett parti med öppna ögon. Men det är ju också något att ta hänsyn till att undvika partier som mörkar sina donationer om man anser att det är en viktig fråga.

    Förr eller senare kommer Moderaterna få vika sig det är bara ni moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna som motsätter sig en öppen redovisning av donationer till politiska partier. Det är inte en majoritet så det är bara en tidsfråga innan det blir lagstiftning om detta.

 4. Det visar sig alltså att när Moderaterna i alla år hävdat att man inte kan redovisa partibidragen på grund av skyddet för valhemligheten så var det bara ytterligare en lögn. För när man nu vill börja redovisa partibidrag, så vill man bara redovisa partibidrag från privatpersoner, de enda som kan omfattas av valhemlighet.

 5. Varför ska inte LO som skapades av Socialdemokraterna få bidra till partikassan?

 6. Jag ringde i veckan upp en presskontakt inom LO

  Blev jag snopen när denna person svarade ”socialdemokraterna”?

  Hur många vet om LO är socialdemokraterna? Att LO toppen Wanja-Lubdy-Wedin sitter i styrelsen för att välja ut sossarnas parti-ledare?

  Måste kännas surt för alla som är med i FACKET finanserar sossarnas valpropaganda och politik!

  Hur är det med TV4? Loggan är röd med vit text som LO

  Wanja Lundby-Wedin tjatade om utförsäkringar i 30 min. Jag misstänker TV4 är LO som är S

  Det ryktas S ligger bakom sverigelotteriet med?

 7. Hur lätt är det inte för privatpersoner att omfördela sina bidrag att först omfatta 19.999kr i direktbidrag till partiet och resten till en tankesmedja eller organisation som bekostar reklam o.dyl?

  Konsten att få ett myrsteg att låta som ett elefantkliv….

 8. Om det nu enbart ska gälla bidrag över 20000:- från privatperaoner så lär nog vare sig S eller LO grubbla så mycket på saken. Bidrag/gåvor från LO till S faller ju utanför en sådan skapelse.

 9. M tar alltså inte emot bidrag från företag och juridiska personer?! Arkelsten påstår i sin artikel att 2.500 privatpersoner i genomsnitt ger ca 770:-. Det blir 1,9 miljoner, på ett ungefär. Då saknas det bara ca 38 miljoner att redovisa. Och om dom inte kommer från företag… var kommer dom då ifrån?

  • Bra fråga! Tror tyvärr inte att du kommer att få svar varken från blogginnehavaren eller någon annan Moderat.

 10. Ping: Arkelsten kryper till korset om partibidragen, eller..? « Röda Berget

 11. Ping: Upp till bevis? | Ensson

 12. Ping: Frivilliga bidrag och ofrivilliga betalningar, skillnaden mellan (M) och (S) «

 13. Ping: En dimridå från Moderaterna | Högbergs Tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s