En majoritet av kommunerna höjer lärarlönerna över miniminivån!

Igår kväll uppmärksammade SVT Aktuellt att en tredjedel av sveriges 290 kommuner höjer lärarnas löner över miniminivån. Jag kan naturligtvis inte svara på varför det ser ut som det gör i de enskilda kommunerna och hur politiker, tjänstemän och rektorer resonerar. Däremot kan vi av inslaget i alla fall konstatera att två tredjedelar, alltså en majoritet, av kommunerna höjer lärarnas löner över minimumnivån. Det är oerhört bra och viktigt! Duktiga lärare är en viktig pusselbit för att minska utslagningen och höja resultaten i hela utbildningsväsendet.

För några veckor sedan plingade ett pressmeddelande i inboxen. Istället för att revidera lönerna för kommunens lärare, inom ramen för löneökningsutrymmet som anges i kollektivavtalet om 1,5 procent, görs på Rudbeck en satsning omfattande 4 procent för Sollentunas kommunala gymnasielärare. Senaste beskedet för grundskolorna är att det ser ut att landa på 3,5 procent. Jag tycker det är ett oerhört bra kliv i rätt riktning eftersom att våra duktiga lärare förtjänar det men också för att vi har en målsättning om att ha Sveriges bästa skolor. Då är det självklart att Sveriges bästa skolor har lärare som har bra betalt. Genom konkurrenskraftiga löner lockar verksamheterna till sig duktiga pedagoger och ledare som är med och höjer kvaliteten i våra verksamheter och resultaten.

SVT Rapport , Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund , SKL

Relaterade nyheter: Kalmar kommun satsar också på att höja lärarlönerna. Även Kalmar har ett mål om att ha Sveriges bästa skolor.

// Edvin

Annonser

En reaktion på ”En majoritet av kommunerna höjer lärarlönerna över miniminivån!

  1. Gymnasie- och högstadielärare har sig själva att skylla för sina låga löner eftersom de har avstått löneutrymme till förmån för lågstadierlärare och förskollärare. Man skall inte ge bort något för att sedan kräva att andra skall betala för det hela.
    Sedan är det fel att jämföra lärarlöner med lönerna hos grupper som har fem veckors semester. Tänk på att lärarlönerna en gång i tiden enbart betalades för den tid som lärarna arbetade. Då hade gymnasielärare enbart lön under nio månader, denna lön fördelades därefter på tolv månader. Därför är det naturligt att lönerna blivit lägre.
    Sedan klagar lärare på att de arbetar mer än fyrtio timmar per vecka. Ingen av de lärare jag känner arbetar så mycket, inte ens om man anser att en timme motsvarar fyrtio minuter! Om det sedan skulle var så att någon lärare arbetar så mycket så vill jag påpeka ett de akademikergrupper de jämför sig med måste arbeta på sin fritid för att hålla sig anställningsbara. När krävdes det att lärare skall följa med utvecklingen inom sin disciplin?
    Slutligen vill jag bara påpeka att de lärare jag känner (huvudsakligen grundskolelärare på lågstadienivå) tjänar betydligt mer än var som presenterats i de senaste dagarnas TVinslag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s