Barnfattigdomen avskaffas inte genom kreativ bokföring

Dagens stora snackis är Rädda Barnens rapport från februari 2011 om att barnfattigdomen i Sverige har ökat. De stora medierna skriver om nyheten och Aftonbladet toppar det hela med att skriva en ledare med ytterligare ett taskigt montage. När debatten kring denna fråga har varit som hetast har tyckare av olika slag samt politiker, även borgerliga, gått ut och krävt högre och generösare bidrag samt tillägg för att ”pricka in” barnfamiljerna som lever i fattigdom i Sverige.

Ursäkta mig men den sortens kreativa bokföring kommer knappast hjälpa främst barn som växer upp med utländska vårdnadshavare (klicka på bilderna) att få ett drägligare liv efter de har blivit myndiga. Visst skulle allt bli så mycket enklare rent statistiskt men faktum kvarstår att problemen kommer bestå och gå i arv från föräldrarna till barnen och då kommer vi fortsätta ha den här debatten under flera år framöver.

Lösningarna är inte så revolutionerande. Egentligen. Barnens vårdnadshavare måste gå främst från att leva på bidrag till egen försörjning. Grunden för detta är fler växande företag i Sverige, att matchningen på arbetsmarknaden blir bättre och att färre blir diskriminerade när dem söker jobb. Barnen måste ha en skola i världsklass som inte bara utjämnar livschanser utan även uppmuntrar barnen till att vilja förkovra sig ytterligare kunskap. Jag växte själv, efter att min mamma gick bort, under knappa ekonomiska förhållanden men min livboj var faktiskt min gymnasiala utbildning som öppnade nya dörrar för mig att antingen fortsätta studera eller arbeta.

För att pricka rätt och brett för att hjälpa barn som växer upp i ekonomiskt utsatta familjer måste Alliansen, med Finansminister Anders Borg i spetsen, införa en förvärvsstimulans inom försörjningsstödet. Idag är det svårt för människor att gå från försörjningsstöd till eget arbete eftersom att marginaleffekterna är hundraprocent. Ovanpå bör tilläggas att försörjningsstödet är behovsprövat på familjebasis så ni kan tänka er att det blir knasigt för hela familjen om en vårdnadshavare får ett deltidsjobb. En förvärvsstimulans inom försörjningsstödet kombinerat med att det inte ges ut på familjebasis skulle göra det enklare för barnens vårdnadshavare att söka jobb men det skulle nog även vara ett bra vapen mot barnfattigdomen i Sverige.

Aftonbladet, Aftonbladet debatt, Aftonbladet ledare, SR, DN, SvD

// Edvin

6 reaktioner på ”Barnfattigdomen avskaffas inte genom kreativ bokföring

 1. Edvin,

  Bra artikel, men lär dig skilja på ”de” och ”dem” när du skriver.

  Michael

  • Tack! Just skillnaden mellan de/dem var en av mina brister under studietiden 🙂 Tack för att du lyfte upp!

 2. Ping: Det är kletigt just nu « Maria Hagbom

 3. Ping: Håkan Juholts testamente « Edvin Ala(m) 3.0

 4. I en artikel i Svd talar man om att ta bort just dem och de eftersom så många har svårt att skilja dem åt. Bara som upplysning. Det är svårt.

 5. Ping: Fattiga barn-viktigt problemområde… « Lotta Olsson (m) Blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s