”Det är Gustav Fridolins fel att barnfattigdomen har ökat”

Tittade precis på kvällens mini-debatt mellan Gustav Fridolin (MP) och Maria Larsson (KD) i Aktuellt via SVT Play. First of all om jag var Göran Hägglund skulle jag peta bort henne till förmån för någon som är duktigare men också en vassare kommunikatör. Förslagsvis Emma Henriksson från Stockholms län. Hursomhaver. Gustav Fridolin hävdade att barnfattigdomen i Sverige har ökat eftersom att det har skett förändringar i både sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen. Fridolins skarpa besked för att lösa problemen så att allt skulle bli frid och fröjd i konungariket Sverige var en rad olika justeringar i bidragssystemen. Problemet är ju bara att dessa bidrag finns och Rädda Barnen understryker att många av justeringarna i systemen inte kommer dom allra mest utsatta barnfamiljerna till del.  

Den här bilden och även den här bilden visar orsakerna till varför barnfattigdomen har ökat på senare år. Andelen barn som växer upp i relativ fattigdom med en eller två utländska vårdnadshavare har varit hög under dom senaste 20 åren. Jag är inte förvånad med tanke på att vi vet att sysselsättningsgraden hos personer med utländsk bakgrund är lägre och att andelen barn med utländsk bakgrund inte klarar av målen i den svenska skolan lika bra. Men om vi ändå nu ska köpa Gustav Fridolins teori, att det är förändringarna i bidragssystemen som är orsaken till att barnfattigdomen har ökat under dom senaste åren, så borde han ta ytterligare en vända och fundera över ifall generösa system och högre bidragsnivåer kombinerat med tillägg för dom mest utsatta familjerna kommer minska barnfattigdomen i Sverige. För faktum är att den här bilden visar klart och tydligt att andelen sjuka, arbetslösa och pensionärer som var fattiga ökade när Gustav Fridolin hade möjlighet att styra innehållet i statsbudgeten. Från strax under 10 procent 2002 till över 15 procent 2006. En dramatisk ökning skedde under 2006. Under Gustav Fridolins sista år i riksdagen innan han hoppade ut för att gigga åt Kalla Fakta.

BTW: För några veckor sedan gick Gustav Fridolin ut och hävdade att Sverige inte längre har råd att spara mer på skolan. Grejen är den att statistik från Skolverket visar att antalet kronor per elev har ökat.

// Edvin

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s