Det femte jobbskatteavdraget ställs in – Vad händer nu?

Tittade precis på Moderaternas presskonferens, med Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, där dom meddelade att det femte jobbskatteavdraget och ytterligare inkomstskattesänkning för landets pensionärer skjuts upp pga oron i omvärlden. Jag tycker naturligtvis det är tråkigt att vi nu skjuter upp femte jobbskatteavdraget, inte för att det är ett vallöfte från 2010 utan för att det finns många som arbetar hårt men som fortfarande inte har mycket kvar i plånboken efter skatt. Däremot tycker jag det är starkt av Fredrik Reinfeldt och Anders Borg att våga skjuta upp ett viktigt löfte. Sverige befinner sig i ett annat läge idag än 2008 och även 2009 när Sverige och stora delen av världen piskades av den internationella finanskrisen. Då hade vi utrymme att genomföra jobbskatteavdrag tre och fyra samt skicka stöd till kommunerna eftersom att vi hade bättre förutsättningar. När VÅP:en presenterades tidigare i våras var förutsättningarna annorlunda men under den senaste månaden har i stort sett allting förändrats. Orosmolnen har blivit bredare och mörkare och just därför är det viktigt för ett exportberoende land som Sverige att fortsätta föra en ansvarsfull ekonomisk politik med ordning och reda i statsfinanserna. Det skapar förutsättningar för oss att föra en långsiktig jobbpolitik som sänker trösklarna för fler människor att få en fot in på arbetsmarknaden, därtill skapar utrymme för ytterligare kvalitetssatsningar inom välfärdens kärna.

På frågan om vad som händer nu, när jobbskatteavdraget officiellt har skjutits upp, föreslår i alla fall jag att man tar en titt på idéer som har diskuterats inom Alliansen. Ett konkret förslag som jag tycker man bör genomföra, trots osäkrare tider, är en förvärvsstimulans inom försörjningsstödet. Idén presenterades av Alliansens arbetsgrupp för familjepolitiken förra året och sedan dess har allt fler inom Alliansen nappat. Det är ett bra förslag som dels minskar inlåsningseffekterna inom försörjningsstödet men som också gör det mer lönsamt för människor att gå från bidragsberoende till egen försörjning. Finns många godbitar att hitta, som Alliansen kan genomföra för att stärka jobbpolitiken ytterligare trots oroliga tider. Bara ta en titt på alla arbetsgruppernas förslag ytterligare en vända samt jobbmanifestet. Utöver det tycker jag att man bör titta på utgiftssidan. Faktiskt. Det finns, och vi alla vet om det, många utgifter som inte har med jobb eller välfärd att göra som vi faktisk kan skrota.  Glöm inte heller att man kan göra mycket på lokal nivå  för att få fler människor i eget arbete.

Aftonbladet, Expressen, SvDDN, DN2,  SR, SR2

Thomas Böhlmark och Fredrik Antonsson

// Edvin

Annonser

2 reaktioner på ”Det femte jobbskatteavdraget ställs in – Vad händer nu?

 1. Ping: Varför skäms moderaterna för sin makt? « Röda Berget

 2. Om vi nu måste ge upp inkomstskattesänkningar, hoppas jag att man får stopp på det allra sämsta skattesänkarförslaget –
  Sänkningen av restaurangmomsen.

  Ett särintresse, där ännu en möjlighet till ”fusk” uppstår, detta kan socialisterna hålla på med -hacka sönder skattesystemet i bitar.
  En sänkning av momsen skall genomföras på alla områden, detta skulle kosta väldigt mycket och troligen inte ge speciellt många arbeten..

  Vi skall jobba med att förenkla det, sänk skatter på vanligt lönearbete, se till att minska möjligt fusk och inte gynna särintressen. (Hotell och restaurang)

  MVH Tommy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s