Tommy Waidelich: ”Sverige ska tvingas betala till ansvarslösa medlemsländer!”

Igår, när fokus var på Fredrik Reinfeldt och Anders Borg, kom Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy överens om ytterligare förslag för att rädda Euroländerna från den djupa skuldkrisen. Bland annat föreslår dom nu, i skarpt läge, att det ska införas en gemensam skatt på finansiella transaktioner (kommissionen har varit inne på samma förslag men tvekar inte att föreslå ytterligare gemensamma EU-skatter) och en, hör och häpna, gemensam euro-regering! Jag är glad över att Fredrik Reinfeldt tydligt ger tummen ned till förslag såsom EU-skatter, euroobligationer och gemensam euroregering. Skuldkrisen beror inte på att det inte funnits skattepengar och att det saknats regeringar. Tvärtom. Det beror delvis på ansvarslösa regeringar som inte genomfört reformer för fler jobb, som hoppades på att underskotten skulle försvinna med hjälp av en starkare konjunktur och en populistisk opposition som inte velat genomföra tuffa men nödvändiga beslut.En gemensam europeisk skatt på finansiella transaktioner kommer inte lösa skuldkrisen, utan leda till att aktörer på marknaden flyttar från Europa till andra länder.  En sådan skatt drabbar även världens fattigaste länder, eftersom det blir ytterligare en börda ovanpå knasiga handelshinder och höga tullavgifter.

Till en början var jag förvånad när Socialdemokraterna, med Tommy Waidelich i spetsen, deklarerade att dom ställer sig bakom förslaget om uuroobligationer.  Det innebär i praktiken mer eller mindre att välskötta medlemsländer, som exempelvis Sverige, får betala högre räntenivåer för att pressa ned räntenivåerna i mindre välskötta medlemsländer. Rättvist att reformutrymmet äts upp av högre räntor pga att vi för en ansvarsfullare ekonomisk politik? Knappast! Ansvarslöst? You bet! Däremot går Socialdemokraternas senaste ställningstagande i linje med partiets vurm för EU-skatter. Lägg på dessa två saker så blir det ett rejält kliv, bakvägen, till att unionen får en gemensam finanspolitik där besluten fattas i enskilda förhandlingar mellan dom stora medlemsländerna och att vi inte bara får en gemensam regering för euroområdet utan för unionen som helhet. Kampen mot dessa dåraktiga förslag måste fortsätta, i Sverige men också runtom i Europa. Förhoppningsvis ser vi fler som engagerar sig i dessa frågor fram till valet till EU-parlamentet 2014.

In other news: Sjukt dålig tajming när Birgitta Ohlsson skriver följande i dagens Brännpunkt om Europrojektet ” En gemensam valuta kräver dock inte en gemensam finanspolitik.” Man ba jotjena, have you been sleeping lately?

AB, DN, DN2,  SvD

// Edvin

Annonser

En reaktion på ”Tommy Waidelich: ”Sverige ska tvingas betala till ansvarslösa medlemsländer!”

  1. Ping: ”M måste ändra inställning till Euron” « Edvin Ala(m) 3.0

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s