”Nya Moderaterna i Stockholms län måste prioritera byggandet av studentbostäder”

Artikel publicerad på SVT Debatt – Stockholmsregionen är en tillväxtmotor för hela Sverige. Här finns kompetens, kunnande och framtidsvisioner. Vi är oerhört glada över att många väljer att flytta hit antingen för att jobba, studera eller bilda familj och vill att fler ska kunna få en möjlighet att göra det framöver. I valet 2010 lovade vi Moderater medborgarna i regionen att vi skulle bygga 4600 nya studentbostäder under mandatperioden. Det var ett bra löfte men våra företrädare runtom i länet måste revidera upp antalet nya lägenheter annars riskerar vi att förlora tillväxt, kunskap och välfärd

Varje termin är det tiotusentals studenter som söker till något av lärosätena i Stockholmsregionen och det är inte konstigt eftersom vi har några av Europas bästa utbildningar. Däremot är situationen på bostadsmarknaden är ohållbar. Det finns studenter som antingen flyttar runt hos vänner och främlingar, betalar svart för att kunna få ett förstahandskontrakt eller i värsta fall tackar nej till en utbildningsplats p.g.a. bostadsbristen.

I valrörelsen lovade vi 4600 nya studentbostäder i hela Stockholms län under mandatperioden. Det var ett bra mål men med anledning av den stora befolkningstillväxten måste siffran revideras upp till minst 30000 nya studentbostäder i olika storlekar fram till 2018. Fler kommuner, förutom Stockholm stad, måste visa framfötterna! Bristen på bostäder i Stockholm är ett allvarligt hot mot tillväxten men bristen på studentbostäder kan leda till att allt fler ratar att studera i Stockholm, därmed förlorar vi viktig kunskap och framtida tillväxt.

YIMBY-alliansen måste flytta fram positionerna! Även om vi bor i en växande storstadsregion finns det människor som tycker att Stockholm är färdigbyggd och som kommer använda olika metoder för att överklaga. Enligt Stockholms finansborgarråd Sten Nordin leder olika överklagandeprocesser till att varje byggprojekt försenas i snitt med ett år. Därför är det viktigt att möjligheterna till att överklaga ses över och att beslutandeprocessen snabbas upp. Därtill att det finns Moderater som vågar ta strid för att det ska växa fram nya gröna bostadsområden.

Förutom att göra det enklare att bygga måste det även bli billigare att bygga och bo i studentbostäder. Alliansen bör avskaffa fastighetsskatten på studentbostäder för att hålla nere kostnaderna men också halvera byggmomsen generellt för att göra det billigare för byggbolagen att faktiskt bygga fler bostäder.

Vi vill att hela Stockholm ska fortsätta utvecklas, såväl innerstad som kranskommuner så att människor med drömmar och idéer kan flytta hit. Stockholm ska vara en födelseregion där människors lust att vidareutbilda sig och idéer skapar jobb och välfärd. Därför är det viktigt att befolkningstillväxten matchas med fler bostäder främst för studenter.

Veronika de Jonge

Ordförande för Moderata Studenter på KTH

Edvin Alam

Ledamot i Moderata Ungdomsförbundets arbetsgrupp för jobbpolitiken

Uppdaterat: Flera medier har under dom senaste dagarna uppmärksammat bostadsbristen för landets studenter runtom i landet men främst i Stockholmsregionen. DN skriver om att bristen på studentbostäder får studenterna att dels rata Stockholm men att situationen generellt på bostadsmarknaden får många unga att fly Stockholm efter avslutade studier. Det är ett allvarligt hot mot regionens framtida tillväxt, mot jobben och mot välfärden.  SFS släppte en rapport igår som visar att endast 4 av 30 studentstäder garanterar boende inom 30 dagar. SVT ABC uppmärksammade igår min och Veronika de Jonges artikel om att Nya Moderaterna i Stockholmsregionen måste prioritera byggandet av nya studentbostäder. Inslaget i gårdagens 19- sändning börjar 05:20. SSCO släppte för en stund sedan en rapport om den ohållbara situationen runtom i Stockholmsregionen för 08-studenterna. 

Annonser

2 reaktioner på ””Nya Moderaterna i Stockholms län måste prioritera byggandet av studentbostäder”

  1. Om Moderaterna någon gång hade kunnat göra något som gagnat de som har det svårare att få tag i lägenhet/har ont om pengar så hade tillväxten kunna skjutas på ytterligare.

    Dock har det bara påbörjats 63 bostäder utav de utlovade 4600.. Men löften håller bra i en blå värld

  2. Artikeln i DN är lite konstigt, det står att studenter kommer flytta när de är klara med studierna. Det är ju då de har råd att köpa en?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s