Attefall försöker pudla – Misslyckas totalt!

Bostadsminister Stefan Attefall försöker göra en pudel i dagens DN, efter stormen som han har varit med om sedan han uttalade sig i Metro tidigare i veckan om att minskade studieplatser är ett sätt för att minska bostadskrisen i storstadsregionerna.Däremot faller han platt ned på marken eftersom att han framställer sig själv som en svag minister utan några som helst konkreta idéer på att få igång byggandet av nya bostäder generellt men studentbostäder i synnerhet. Det som är anmärkningsvärt är att han avslår idén om att avskaffa fastighetsskatten på studentbostäder. Han motiverar detta med att byggbranschen vill ha färre och enklare regler och inte subventioner. För det första, ett avskaffande av fastighetsskatten även om den är riktad till vissa boendeformer är ingen subvention. Avskaffad skatt = Avskaffad skatt. För det andra, Alliansen gick till val på att vi skulle utvärdera förslag såsom låg moms på bostadshyror, avskaffad fastighetsskatt för hyreshus (!!!) och skattefria underhållsfonder. För det tredje, vill Sveriges Byggindustrier att politikerna sänker  skatteuttaget på bostäder så att beskattningen blir neutral detta för att få igång byggandet eftersom att dubbelbeskattningen har varit ett hinder.  Istället för att säga mindre genomtänkta saker för att därefter försöka pudla bort allting borde bostadsminister Stefan Attefall börja med att inte avslå idén om att avskaffa fastighetsskatten på studentbostäder. Därutöver bör han se över byggmomsen.

// Edvin

4 reaktioner på ”Attefall försöker pudla – Misslyckas totalt!

  1. Ping: Svag storstadspolitik « Stjärnbildning

  2. Ping: Ungmoderater attackerar Attefall (Kd) – Reinfeldt tiger « Röda Berget

  3. Du skriver: ”För det andra, Alliansen gick till val på att vi skulle utvärdera förslag såsom låg moms på bostadshyror, avskaffad fastighetsskatt för hyreshus (!!!) och skattefria underhållsfonder.”

    Klokt. Men hur förankrade känner du att de förslagen är i Finansen? Det är rimligen inte socialdepartementet och Attefall som har sista ordet om dem.

    • Hej Martin! Det är gemensamma vallöften som Alliansen gick till val på, dvs samtliga partier. Däremot är det som du skriver, det är finansen som håller i pengarna och jag önskar att det finns möj att växla dom reformerna mot ev minskade utgifter. Men det jag vände mig emot var att Attefall beskriver och lägre skatt som subventioner och förslag + avslår dom när vi själva gick till val på det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s