Betygsätter dagens besked från Alliansen

En kortis – Strax innan lunch presenterade Alliansens partiledare en av dom större satsningarna för att sänka trösklarna för fler ungdomar att komma in på arbetsmarknaden men också för att bygga fler broar mellan utbildningsväsendet och arbetsmarknaden. Jag tänkte kort fokusera på dom andra delarna (alltså inte den halverade restaurangmomsen) som nu föreslås. Godkänt; Förlänga tillfälliga satsningar på folkhögskolan, yrkesvux och det högre studiebidraget. Just det högre studiebidraget gör det möjligt för fler ungdomar att ha en god grundläggande utbildning för att inte slussas bort. Väl godkänt; Kvalitetssatsningarna inom yrkesutbildningarna och tekniksprånget. Oerhört bra men framför allt viktigt för att minska klyftan mellan utbildningsväsendet och arbetsmarknaden. Förhoppningsvis sluts gapet ytterligare i fler områden. Mycket väl godkänt; Att införa en förvärvsstimulans inom försörjningsstödet för att göra det mer lönsamt att gå från bidrag till eget arbete. Äntligen! Äntligen Äntligen!

Annars då; Utöver detta hade jag gärna velat se en omfördelning i arbetsmarknadsbudgeten, som jag har skrivit tidigare, för att trygga lärlingsplatserna i den nya gymnasieskolan men också göra det enklare för högskolor och universitetet att i samarbete med näringslivet erbjuda studentmedarbetarprogram. Anledningen är att vi måste minska antalet unga som slussas ut i arbetslöshet och bidragsberoende efter examen. En rapport från Svenskt Näringsliv utgiven 2010 visar att 70 procent av studenterna i Danmark med extrajobb inom sitt utbildningsområde också arbetar inom sitt studierelevanta område efter utbildningen. Rapporten visar även att studenter som arbetar med något studierelevant parallellt med sin utbildning enklare och snabbare får ett fast jobb efter avslutade studier. Samtidigt som att studenterna med extrajobb också uppskattar och klarar av att ta till sig ny kunskap i utbildningen i större utsträckning än andra.

I övrigt; Budgettiderna, i Sollentuna fortsätter arbetet och jag är övertygad om att vi utöver detta kommer presentera en bra budget som stärker både kvalitet och resultat i våra verksamheter, sänker trösklarna in på arbetsmarknaden och minskar klyftan mellan utbildning och arbetsmarknad.

Regeringen, SVT,  Expressen, DN, SvD, HD

// Edvin

En reaktion på ”Betygsätter dagens besked från Alliansen

 1. Alliansen slakt av arbetsmarknadspolitiken:Under alliansens första tre år minskades resurserna till AMS ned med 13 miljarder, antalet programplatser minskade med ca 50 000.Antalet platser på yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning har minskat från drygt 13 000 hösten 2006 till mellan 3 000 och 4 000 under 2009.Vuxenutbildningen minskades med 42 000 platser från slutet av 2006 till 2008.

  Nu ger man tillbaka en liten del av vad man tidigare tagit och kallar det en ”ungdomssatsning”!

  Sänkt krogmoms ”beräknar” (gissar och hoppas är en bättre benämning) de skall ge 3 500 jobb eller ända upp till 6000 jobb har vi hört dem säga!

  Som andra tidigare har nämt gav det jobbmässigt sett icke mätbart resultat i Finland!

  Prissänkningen i Finland begränsades till endast de stora restaurangkedjorna, de övriga behöll priset de hade innan momssänkngen!

  Av någon outgrundlig anledning tror C och Reinfeldt att det skall bli annorlunda i Sverige!

  Det här är alltså allt Regeringen Reinfeldt mäktade med att åstakomma i arbetsmarknadspolitik för att komma tillrätta med den höga arbetslösheten där vi förutom alla arbetslösa ungdomar har runt 400 000 ”vanliga” arbetslösa!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s