Vårdval ökar jämlikhet och jämställdhet!

Tidigare i morse läste jag en intressant AB-ledare undertecknad, Anders Lindberg. Han skriver om ett viktigt ämne, nämligen tillgängligheten inom hälso- och sjukvården i synnerhet för dom allra mest utsatta. Anders Lindberg skriver om Pelle Andersson från Småland som fick vänta i sex år (!!!) på att få den vård han har rätt till för att kunna bli opererad och frisk. Det är en tragisk händelse men det som är värst är att det finns likadana livsöden runtom i vårat avlånga land. Människor som fått vänta i flera dagar, månader och år för att komma in till sjukvården, få rätt hjälp på rätt plats för att kunna bli frisk och fortsätta leva.

Att jämlikheten inom hälso- och sjukvården varit skev är ingen nyhet, detta har vi kunnat läsa om under flera års tid. Därför blir jag lite fundersam över slutsatsen som Anders Lindberg har fantiserat ihop när han skriver att välkomnandet av nya fristående aktörer inom hälso- och sjukvården har ökat ojämlikheten. Läser man igenom den senaste utvärderingen om Vårdval Stockholm från Karolinska Institutet och även SNS-rapporten så ser man dels att tillgängligheten har ökat, sedan patienten hamnade i centrum istället för stora stela system, men också att hälso- och sjukvården har blivit jämlikare. Innan Stockholmarna fick makten över primärvården fick den del av befolkningen som hade högst inkomst också högst andel av läkarbesöken. Nu cirka tre år senare, efter vårdval inom flera områden, har köerna minskats, det skett en socioekonomisk förskjutning av vårdutnyttjandet och ökningen av antalet läkarbesök har kommit både män och kvinnor tillgodo. Ett kliv i rätt riktning.

Bra kan alltid bli bättre! En fortsatt utvecklad primärvård, via vårdval kombinerad med information, bidrar till ökad tillgänglighet för alla Stockholmare. Ökad tillgänglighet stärker jämlikheten och det är bra för hela hälso- och sjukvården eftersom det leder till att fler människor får rätt hjälp på rätt plats i tid istället för att vänta i flera dagar, veckor, månader och till och med år. En sjukvårdsdebatt som sätter patienterna i centrum istället för dom stora stela systemen leder till att alla medborgare blir vinnare. Det är en större och viktigare vinst än om vi politiker får coola pressklipp.

// Edvin

Bloggar: 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s