Vårdval är en rättvisereform – Men kan bli bättre!

En kortis – Dagens Nyheter har en mycket intressant artikel idag om behovet av bättre kvalitetsregister inom hälso- och sjukvården och tillgänglig informationsregister till patienterna. Jag håller med både Ulrika Winblad och Caroline Andersson om att det finns förbättringsområden, behövs bättre kvalitetsregister, bättre samarbete mellan olika nivåer och informationen till medborgarna måste bli tydligare. Däremot vill jag understryka att Vårdval inom primärvården är en rättvisereform eftersom att ökad patientmakt leder till ökad tillgänglighet vilket sänker trösklarna in till hälso- och sjukvården. Erfarenheterna från Vårdval Stockholm visar just detta, dels genom utvärderingen från Karolinska Institutet och även från den omdebatterade SNS-rapporten. Innan Stockholmarna fick makten över primärvården hade den del av befolkningen som hade högst inkomst också högst andel av läkarbesöken. Nu cirka tre år senare, efter vårdval inom flera områden, har köerna minskats, det skett en socioekonomisk förskjutning av vårdutnyttjandet och ökningen av antalet läkarbesök har kommit både män och kvinnor tillgodo. Ett kliv i rätt riktning. Viktigt att komma ihåg detta, i synnerhet med tanke på att dessa bloggare inte ville ha något vårdval. Alls! Dom försvarade en hälso- och sjukvård som inte kom alla till del, en ordning där auktoriteter inom vårdkedjan var viktigare än den enskilda patienten. En fortsatt utvecklad primärvård, via vårdval kombinerad med information, bidrar till ökad tillgänglighet för alla Stockholmare. Ökad tillgänglighet stärker jämlikheten och det är bra för hela hälso- och sjukvården eftersom det leder till att fler människor får rätt hjälp på rätt plats i tid istället för att vänta i flera dagar, veckor, månader och till och med år.

DHE,

// Edvin

Annonser

En reaktion på ”Vårdval är en rättvisereform – Men kan bli bättre!

  1. Bara en kort kommentar, (med ett tack för länken) Du skriver: ”Dom försvarade en hälso- och sjukvård som inte kom alla till del, en ordning där auktoriteter inom vårdkedjan var viktigare än den enskilda patienten”

    Det där stämmer förstås inte. De tveksamheter jag och andra framförde var inte om patientens rätt att välja. Även om det har funnits länge i regelverket så bemötte vården ibland patienter på ett heltokigt sätt. ex om man önskade vårdcentralen nära jobbet i stället för hemmet. Helt galet! Däremot gjorde vi sossar som alliansen i Halland, som var först med vårdvalet: Tyckte att politiken skulle ta ansvar för hur vården etablerades i landstinget. Hela landstinget. Däremot tyckte vi att, precis som borgerliga partier i Skåne, ersättningssystemet skulle ta bättre hänsyn till vårdbehov hos befolkningen.

    Och precis som vi sa då tänker först nu alliansen i länet genomföra. Ja, man skriver till och med stolta artiklar om förändringar som vi har drivit på för att få sedan införandet av vårdvalet.
    http://peterlandersson.blogspot.com/2011/10/alliansen-till-insikt-om-vardvalets.html

    Bara ett förtydligande, alltså 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s