”Det råder samsyn inom oppositionen”

En kortis – Budgetkarusellen är igång nu när samtliga oppositionspartier ska presentera sina alternativa budgetmotioner. När Alliansen presenterade budgetjusteringen i förra veckan var olika tyckare snabba med att ge kommentarer om att Sverige borde slösa och långa pengar på alla sorters olika projekt samt låtsades som att krisen i vår omvärld inte existerade. Kändes nästan som en tävling i ”spend and borrow”. Inledningsvis denna vecka har vi kunnat ta del av att finansoron i Europa är ett faktum med både kris i bland annat Nederländerna och Spanien. Det som händer på vår hemmamarknad påverkar Sverige.

Idag skriver Sverigedemokraterna på DN Debatt att det råder samsyn i oppositionen om att chockhöja kostnaderna för att anställa ungdomar under 25 år. Rättare sagt 471000 ungdomar som jobbar heltid, deltid eller extra för att få ekonomin att gå ihop under dessa tuffa tider, att chockhöja kostnaderna kommer leda till att fler unga slängs ut från arbetsmarknaden. Eftersom Sverigedemokraterna är tydliga med att det råder samsyn inom oppositionen inom denna fråga förväntar jag mig ett gemensamt alternativ. Men jag tror inte att förmågan hos SVMPSD finns att presentera något då prioriteringarna ser annorlunda ut bland partierna.  Kvar finns oppositionens vilja att höja kostnaderna för landets företagare och straffa ut 471000 ungdomar som jobbar i synnerhet för unga som arbetar inom små företag. En skattehöjartrojka.

Jag var (och är) positiv över att Alliansen i samband med vårpropositionen presenterade en tydlig riktning inför den fortsatta budgetprocessen. En viktig pusselbit för att sänka trösklarna för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden är att bygga broar mellan skola och arbete, därför är jag förväntansfull inför lärlingsreformen. Däremot är risken stor att högre kostnader för landets företag kommer leda till färre lärlingsplatser vilket i sin tur skulle leda till att färre unga får chansen att komma in på arbetsmarknaden. När dammet har lagt sig och den retoriska röken inte skymmer talarstolen i riksdagen finns det enbart ett gemensamt regeringsalternativ för företagsamhet, jobb och välfärd mot fyra oppositionspartier som tycker det är roligare att chockhöja kostnaderna för landets företagare att anställa ungdomar.

// Edvin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s