Ta igen fem procentenheter så är det är match igen!

Twittrare, bloggare, ledarskribenter, journalister ja you name it. Opinionsbildare av olika slag kommer idag och dagarna framöver skriva om den ”stora” skillnaden i opinionsstöd mellan Alliansen och S, V, MP och SD.  Alliansen har ett underläge i opinionen med 10 procentenheter vilket innebär att  utrymmet att göra snedsteg är begränsat och det måste sjunka in i samtliga organisationer såväl som Alliansen som helhet. Att Socialdemokraterna är lika stort som tre allianspartier är ett problem. Att ett parti står utanför riksdagen, om det hade varit val under våren, är ett problem. Det kräver politikförändring, fingertoppskänsla och förändring i hur vi uppfattas av väljarna. Hur vi tror vi är är inte intressant, det är hur väljarna uppfattar oss som räknas. Därtill att samarbetet inom Alliansen fortsätter att utvecklas. Viktigaste arbetet som Alliansen har att göra de kommande veckorna fram till hösten är att knappa in mellan 5-6 procentenheter hos väljarna, gör man det så är det match igen istället för kräftgång men det förutsätter följande:

1) Förutom förmågan att ta ansvar måste Alliansen ha en tydlig reformagenda för Sverige: Färre utanför – Mer att dela på. Frågorna som väljarna tycker är viktigast är jobben, ekonomin och välfärden. För att vinna förtroende måste man ha trovärdig politik och för att vinna val måste man ha ett starkt förtroendeövertag i dom viktigaste frågorna hos breda väljargrupper. Väljarna gillar inte popcornpolitik, fråga Håkan Juholt.

2) Kärnväljare är ingen statisk klump som varje parti har med sig i alla tider, det är bara att titta på de mindre partierna samt dra lärdom av Moderaterna såväl som Socialdemokraternas mot- och medvindar. Det viktiga, däremot, är att ha lösningar på samhällsproblem som lockar breda väljargrupper, från andra sidan blockgränsen men även direkt från soffan. Ju mer lika vi blir varandra desto mer olika blir vi alla andra (i det här fallet valmanskåren) vilket leder direkt ned mot spärren.

3) Profilering inom Alliansen är inget problem, det är politikutveckling. Problemet är när det ser ut som tjafs och sprickor. Det skadar förtroendet inte bara för ett enskilt parti utan för hela Alliansen, i synnerhet under ekonomiskt svåra tider. Väljarna gillar regeringar som kan ansvar men viktigast av allt regeringar som kan regera. Det parlamentariska läget har ställt till en del, det är viktigt att Alliansen kan få stöd för bra jobbreformer i riksdagen.

4) Alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Har påpekat detta vid flera tillfällen, även lokala alliansföreträdare måste ta ansvar för hela förtroendet. Därutöver är det även viktigt att ha en politik som har förtroende även runtom i olika delar av Sverige. Valet 2010 gick Moderaterna framåt i orter där vi varit svaga, det beror bland annat på att vi lyckades förädla jobbfrågan till bland annat energifrågan och villkoren i den svenska basindustrin och svenska ekonomin.

5) Twitterfierandet är här för att stanna. Don’t fight it, dra lärdomar genom att kombinera innehåll med ny form.

By the way: Argumentet om att kräftgången för övriga allianspartier beror på Moderaterna kan vi avvisa en gång för alla. Opinionen har avvisat mindre partiernas olika förslag under våren, det har inte gett skjuts. För att citera André Assarsson ”Det är inte polarens fel för att du själv är singel”. Samma sak gäller för Moderaterna, det är vi själva som bär ansvar för hur det går framöver och i valet 2014, ingen annan.

GP, SvD 1, SvD 2, SVT, DN, Expressen

// Edvin

Annonser

En reaktion på ”Ta igen fem procentenheter så är det är match igen!

  1. Ping: Ledningens lyxliv kan bli problem för SD « Jakten på berättelsen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s