Stockholmshjärtat är glad över T-bana till Nacka – Alliansen levererar!

Det var ett tag sedan jag bloggade och det beror främst på att jag gått över mer till att twittra och hålla pejl på Facebook men jag kommer nog ha stor anledning att skriva av mig kring stora politiska frågor under hösten främst med tanke på att det är budgetprocesser all over the place. Dagens stora händelse var naturligtvis Fredrik Reinfeldts sommartal. Efter en ganska omtumlande vår och enligt mig lugn sommar hade jag höga förväntningar på att han skulle höja ribban genom konkreta budgetprioriteringar och titta lite längre fram. Alliansen vann 2006 främst för att vi tillsammans trots våra olikheter hade en gemensam agenda för Sverige och därför är det bra att Fredrik Reinfeldt i DN-debattaren pekade ut på att valmanifestet måste kopplas med en idéplattform. För det är mer som förenar samtliga allianspartier än skiljer oss.

Tycker att prioriteringarna på stärkt företagsamhet, fler broar mellan studier och jobb, nationella infrastruktursatsningar och  forskning är bra generella drag i budgetprocessen vilket naturligtvis som vanligt kommer kombineras med fler reformer. Exempelvis skickade regeringen ut en promemoria för några veckor sedan om att göra det mer lönsamt för människor som lever på försörjningsstöd att arbeta samt införa ett aktivitetskrav inom försörjningsstödet. Idag är det nämligen inte tydligt lagreglerat. Tror däremot att det kommer behövas ytterligare riktade jobbreformer för att hjälpa människor som levt på försörjningsstöd att få en fot in på arbetsmarknaden. Kommer om inte allt för länge att presentera förslag om det i en kommande MUF-rapport.

Stockholmshjärtat bultade lite extra för den tydliga prioriteringen för att finansiera en fortsatt utbyggnad av hela infrastrukturen i Stockholmsregionen genom att flagga för en tidigareläggning av T-bana till Nacka. Processen har varit lång men viktig. Fredrik Reinfeldt har rätt när han säger att förberedelser inför ett val är A och O för att kunna leverera riktiga reformer istället för att köpa grisen i säcken. I vänsterpartiernas fall handlar det om halvering av elen genom snabbavvecklad kärnkraft (hotar jobb, ekonomin och klimatet), hot om avsägningar för hundratusentals medarbetare inom välfärden genom avskaffad valfrihet, slopad förbifart, skatt på avstånd, kostnadschock för landets företagare, försämrad RUT och ROT (vilket skapar grogrund för fler svarta jobb) och höjd skatt riktat mot människor som tjänar minst.

Om det inte vore för Carl Cederschiöld, Karin Starrin, Lars Eric Ericsson, Kristina Axén Olin, Mikael Söderlund, Ewa Samuelsson, Lennart Gabrielsson, Chris Heister, Christer G Wennerholm, Maria Wallhager och Gustav Andersson hade inte senaste årens infrastruktursatsningar både på väg- och spårsidan inte blivit av inte minst dagens besked om att tidigarelägga utbyggnaden av  tunnelbanan till Nacka. För det var just dessa personer som under förra mandatperioden genom  gemensamma förhandlingar såg till att vi fick en samlad trafiklösning för hela Stockholmsregionen vilket sedan blev första delen av den stora Stockholmsöverenskommelsen. Viktigt att understryka i sammanhanget är även att med listan över projekt medföljde ett tydligt besked om att även regionen skulle vara med och ta ansvar för finansieringen. Som ung stockholmare är jag glad över att våra beslutsfattare tar ansvar och som alliansvän är jag stolt över ledarskapet som partivännerna visat genom åren. Flera viktiga bitar av Cederschiöldpaketet blir verklighet. Sedan kan Erika Ullberg, vars alternativ är nedskärningar inom kollektivtrafiken och  underfinansiering av Förbifart Stockholm, gnälla bäst hon vill men det är faktum. Socialdemokraterna lovar runt men håller tunt medan ett besked från Alliansen är ett besked och inte ett luftslott. Däremot är Erika Ullberg välkommen att hoppa på tåget innan dörrarna stängs men som det ser ut just nu vill hon samarbeta med Vänsterpartiet och Miljöpartiet och återigen använda Stockholm och Stockholmarna som bricka i oppositionens interna maktspel vilket kan innebära slopad förbifart, nedskärningar inom kollektivtrafiken och att luftslotten gör comeback.

Bloggar: Thomas, KentSten och Christer.

// Edvin

2 reaktioner på ”Stockholmshjärtat är glad över T-bana till Nacka – Alliansen levererar!

  1. Eller hur lät det i riksdagen i Oktober 2011?

    ”Håkan Juholt undervisar nu en Stockholmsgrabb, uppvuxen i Stockholms förorter, i hur det är att åka tunnelbana. Ödmjukheten är påtaglig! Jag har alltså levt i den här staden hela mitt liv. Jag har åkt tunnelbana. Jag har varit på Djurgårdsmatcher. Jag har åkt morgon, jag har åkt kväll. Jag vet nog en del om detta, Håkan Juholt, som du saknar kunskaper om.

    En sak vet jag, och det är att man inte lovar ut stora satsningar som man själv inte betalar. Det är nämligen inte staten som bygger tunnelbanor i det här landet. Det är landstingen.”

  2. Siktar Fredrik Reinfeldt på att bli nytt landstingsråd i Stockholm efter som han lovar tunnelbanebygget som lanstinget ska bekosta? Har han tappat tron på att bli omvald som statminister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s